Annons

Statsvetare tror på personvalet

En ökning av personröster jämfört med 2006, men i Trelleborg var det nästan bara toppnamnen som blev kryssade.
Trelleborg • Publicerad 28 september 2010

Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inte förvånad.

– Det är ett ganska vanligt mönster. Det är de man känner igen som man röstar på, säger han.

Annons

Resultaten har fått några statsvetare att förespråka en nedläggning av personvalssystemet. Men Folke Johansson tycker att systemet går att utveckla.

– Det är inte alla medborgare som har någon uppfattning om personerna. Men rätt många tycker att det är viktigt vilka personer som representerar dem.

Hans bild är att kandidaterna inte får så mycket stöttning från sina partier för att driva sina personvalskampanjer. Han framhåller också att en sänkning av spärren för att bli invald skulle öka personvalets betydelse. Men att det sker på bekostnad av partiorganisationens styrning.

– Tidigare hade vi ett system där det var okej att skriva dit kandidater på valsedlarna. Och det var okej, i princip, att stryka kandidater. Det går inte nu, utan personröstningen är enda möjligheten för medborgarna att bestämma vem som ska representera dem.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons