Annons

Statliga pengar till E 6 och pågatåg dröjer

Förseningarna i planerna på pågatåg till Trelleborg och de statliga pengarna till E 6-utbyggnaden ligger kvar när Banverket och Vägverket nu lämnar sina reviderade framtidsplaner till regeringen.
Trelleborg • Publicerad 18 juni 2007

Pågatågsutbyggnaden finns fortfarande inte kvar inom planeringshorisonten, utan ligger bortom den plan som Banverket skickat till regeringen och som sträcker sig till 2015.

– Remissrundan har inte inneburit några förändringar i planerna, så utbyggnaden för pågatåg till Trelleborg finns tyvärr inte med förrän tidigast 2016, säger Jens Möller, regional direktör på Banverket i södra Sverige.

Annons

Funktionsanpassning av godsbangården i Trelleborg finns däremot med under åren fram till 2011, till en total kostnad av 40 miljoner kronor.

Även Vägverkets plan är oförändrad efter remissrundan. När det gäller utbyggnaden av E 6 så ligger de statliga anslagen för en utbyggnad mellan åren 2012– 2015. Pengar till utbyggnaden kan dock komma redan 2008 om Norra länken i Stockholm finansieras med lån, ett öppning som det också kom beslked om redan före remissrundan. Att varken Banverket eller Vägverket tagit till sig Trelleborgs kommuns remissvar och ändrat i anslagen var ganska väntat hos kommunledningen i Trelleborg.

– V i är inte förvånade över beskeden från Banverket och Vägverket. Det är väl vad vi hade räknat med, trots allt, säger Rutger Persson, kommundirektör i Trelleborg. Det är också orsaken till att vi har drivit frågan om en förskottering av pengarna till E 6-utbyggnaden.

Rutger Persson menar att kommunen ska arbeta hårt för att pågatågen till Trelleborg ska komma så snart som möjligt.

– Det är en av järnvägsutbyggnaderna som har alla mest sammahällsnytta jämfört med kostnaderna i hela Skåne, säger han. Skånetrafiken är väldigt intresserade av att få i gång pågatågstrafik till Trelleborg.

Byggnadsnämnden i Trelleborg håller också på med en utredning om en station i hamnen.

– Trelleborgs kommun ska i vart fall vara klar med sina planer för en utbyggnad av pågatåg. Det ska inte sinka en utbyggnad, säger Rutger Persson.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons