Annons

Statistiken visade inte allt

Trelleborg • Publicerad 13 oktober 2006

I gårdagens tidning skrev TA om att årets betygsnitt bland Liljeborgsskolans avgångsklasser orsakat en sänkning av kommunens totala snitt. Magnus Wikström, rektor på Liljeborgsskolan menar att det finns ett större perspektiv att ta hänsyn till i frågan för att ge en rättvis bild.

– Eleverna går ju i skolan i många år och endast de tre sista går man här hos oss. De kunskaper man har med sig hit är naturligtvis av väldigt stor betydelse, säger han.

Annons

Magnus Wikström menar att eleverna, som kommer från olika skolor, redan i femte klass gjorde ett sämre resultat på de nationella proven än vad eleverna från året innan hade gjort. Under deras tid på Liljeborgsskolan arbetade både elever och lärare därför hårt för att förbättra situationen med hjälp av extra resurser som sattes in. Magnus Wikström menar att man därför inte på något sätt gjort ett sämre arbete, eftersom ansträngningarna gett betydande resultat. Kvaliteten på Liljeborgsskolans undervisning har alltså inte orsakat resultatnedgången, utan har snarare förhindrat ett betydligt sämre resultat.

– Jag är väldigt nöjd med det arbete som elever och personal har lagt ned, säger Magnus Wikström.

I gårdagens artikel citerades utvecklingschef Mats Lundqvist angående att eleverna haft det kämpigt. Han menade även att eleverna som inte fått så bra resultat kanske inte haft samma grundförutsättningar som övriga elever. De positiva resultat som skolförvaltningens rapport i övrigt visat är enligt honom omfattande och kan inte klassificeras som mindre, så som det stod i artikeln.

De elever som gick ut från Liljeborgsskolan 2005 hade exceptionellt höga meritvärden och var bäst i Trelleborg. Vid en jämförelse blir därför skillnaden mellan årskurserna extra påfallande. Liljeborgsskolan har i likhet med alla andra skolor inspekterats av skolverket, som bedömde undervisningen att vara "övergripande av mycket god kvalitet".

Sara Riis Hasselskog

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons