Annons

Stationshall ska bli konserthall

Den gamla stationshallen i Trelleborg ska förvandlas till konsert- mäss- och utställningshall med plats för 600 åskådare. Just nu undersöks om de tre loken som står i hallen kan övertas av Skånska Järnvägar i Brösarp.
Trelleborg • Publicerad 11 februari 2004

- Det är märkligt för det är en konkurrerande förening till oss, säger Stig Nilsson från föreningen Veteranjärnvägen, som är förvånad över uppgifterna. Förslaget att göra om den gamla stationshallen till en så kallad multipurpose-byggnad har tagits fram av Trelleborgs Hamn AB som förvaltar byggnaden. Christer Blomqvist på företaget WSP Arkitekter har ritat ett idéförslag. Samme Blomqvist ritade även om Ångkvarnen på Hamngatan 9. - Det är intressant att återanvända de här gamla byggnaderna. Det blir otroligt intressanta miljöer, säger Christer Blomqvist. Stationshallen som stod färdig 1897 ska kunna användas på många olika sätt och anpassas efter olika evenemang som shower, konserter, opera, utställningar, marknader och konferenser. En scen ska byggas i östra delen strax innanför den stor glasväggen. Utanför fönsterna ska en liten park med träd anläggas. Inne i byggnaden ska det även finnas utrymmen för loger, toaletter och mathantering. Den 1 200 kvadratmeter stora lokalen skulle rymma 600 sittande gäster och driften av byggnaden betalas av hyra från intresserade arrangörer. - Det är i dag fullt möjligt att realisera det här projektet, säger Leif Borgemark, vd för Trelleborgs Hamn AB. Men det finns ännu inga beräkningar över hur mycket det skulle kosta att bygga om den gamla stationshallen. Ombyggnaden ska inte finansieras med skattemedel utan kostnaderna ska tas ur hamnbolagets budget. - Allt detta är möjligt att genomföra och vi håller på att titta på kostnaderna, säger Leif Borgemark. Förslaget ska sedan upp för beslut i kommunstyrelse och fullmäktige. När den nya stationshallen kan stå färdig är oklart. - Om 1-1,5 år kan det kanske stå färdigt. Det vore intressant att ha den färdig till 2007, säger Egil Ahl. Först måste dock frågan lösas om var man ska göra av loken som står i hallen i dag. Enligt Egil Ahl har Skånska Järnvägar i Brösarp visat intresse av att överta loken och kommundirektören Rutger Persson ska utreda hur ett övertagande kan gå till. Föreningen Veteranjärnvägen har ännu inte informerats om planerna för byggnaden och de gamla loken. - Vi vill hemskt gärna driva vårt järnvägsmuseum och köra museitåg. Men vi är inte informerade om förslaget ännu och vill helst inte yttra oss innan vi haft ett möte med kommunen, säger Stig Olsson på föreningen Veteranjärnvägen. Parallellt med de nya planerna för stationshallen arbetar hamnbolaget med själva stationshuset där man hoppas få in nya hyresgäster. Enligt Lars Borgemark förs just nu förhandlingar med företag men det är ännu långt kvar till kontraktsskrivning. - Den bör vi fortsätta att driva kommersiellt och där finns det två idéer. Att få in ett eller två större företag och bygga om så att det håller samma standard som Ångkvarnen. Alternativet är att få in många mindre företag, säger Leif Borgemark.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons