Annons

Station blir tre gånger dyrare

Centralstationen blir nästan tre gånger så dyr som beräknat. I stället för 23 miljoner kommer den att kosta 63 miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 11 november 2013
Foto: 

Detaljplanen som ska göra det möjligt att bygga den nya stationen med resecentrum har vunnit laga kraft. Det överklagande som funnits har dragits tillbaka och någon nytt har inte kommit in inom den tillåtna tiden. Men planerna har svällt och kostnaderna har dragit iväg.

- Det ursprungliga förslaget var en väldigt enkel perrongstation, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg. Nu får vi en riktig station i Trelleborg.

Annons

Det är kommunen som får stå för kostnaderna för den nya stationen i ett medfinansieringsavtal med Trafikverket. Men det finns hopp om att få ekonomisk hjälp.

- Vi ska söka bidrag och hoppas få 15 miljoner kronor, säger ekonomichefen i Trelleborg Agneta Sjölund. Det är inte så många kommuner i Skåne som har en riktig station som det här blir.

Det handlar om så kallade RTI-bidrag, där RTI står för regional transportinfrastruktur, som kommunen ska söka.

- Många tror att man måste komma in till pågatågen genom stationshuset, men meningen är ju att man ska kunna komma in även österifrån, säger Ulf Bingsgård. Det innebär en avsevärd fördyring.

Orsaken är att man måste ha två uppsättningar av tekniska system, så att resenärerna kan få information om tider och trafik.

- Bland annat handlar det om tillgänglighet, säger Agneta Sjölund. Det ska till exempel finnas möjlighet att få informationen uppläst.

Kommunstyrelsen sade ja till planerna på sitt senaste sammanträde.

- Vi menar att det är konstigt att man haft en så felaktig bild av kostnaderna, säger Catherine Persson (S).

S hade dock ingen avvikande åsikt på kommunstyrelsens sammanträde. Slutligt beslut i frågan fattas av kommunfullmäktige.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons