Annons

Staten sågar byggplaner utan tätare bussturer

Bussarna måste rulla med tätare turer till Beddingestrand och Smygehamn om orterna ska kunna svälja fler invånare. Det anser Banverket och Vägverket. Kollektivtrafiken kommer om orterna får expandera, menar kommunen.
Trelleborg • Publicerad 22 mars 2010

TRELLEBORG. – Bilberoendet i Trelleborg är redan nu bland det högsta i Skåne. Bygger man ut Beddingestrand och Smygehamn innan det finns en god kollektivtrafik spär man på det ytterligare, säger Jack Båström, handläggare på Banverket.

Tillsammans med Vägverket har Banverket fått tycka till om kommunens planer på att klassa Beddingestrand och Smygehamn som utvecklingsorter. Alltså orter där kommunen vill bygga fler bostäder och satsa på ökad offentlig service.

Annons

Men Banverket och Vägverket menar att kollektivtrafiken måste förbättras innan utbyggnadsplanerna går från skiss till verklighet.

– Det handlar dels om att utsläppen ökar när kollektivtrafiken inte räcker till och fler måste ta bilen. Sen är det också en social fråga då alla inte har tillgång till bil, säger Jack Bårström.

Vägverket och Banverkets åsikter är dock bara rådgivande och inget som kommunen måste rätta sig efter. Leif Sjögren (C) är ordförande i byggnadsnämnden. Han säger att Trelleborgs kommun kommer att gå vidare med sina byggplaner. Trots kritiken från Vägverket och Banverket.

– Vi vill självklart ha en god kollektivtrafik, det gäller inte bara till Beddingestrand och Smygehamn utan för hela kommunen. Men då måste det finnas ett befolkningsunderlag. Och det får man bara om det finns till exempel bostäder och butiker på orten, säger Leif Sjögren.

Kommer ni att arbeta för att kollektivtrafiken till Beddingestrand och Smygehamn ska förbättras?

– Det känns naturligt att kollektivtrafiken ökar om invånarantalet ökar på en ort. Men i slutändan handlar det, precis som allt annat, om ekonomiska resurser, säger Leif Sjögren.

Johan Silfversten Bergman
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons