Annons

Startskottet har gått för nytt ungdomsforum

Nu ska det bli lite fart på ungdomarnas inflytande i Trelleborg. På måndagen träffades deltagarna i nya ungdomsforumet för första gången. De hoppas kunna garantera en roligare och bättre tillvaro för unga i kommunen.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2013

-Vi sökte sommarjobb på kommunen men kunde inte söka detta jobbet, för det fanns ännu inte, berättar David Zaar.

Nu sitter åtta ungdomar och trängs inne i ett mötesrum på Navigatorcentrum i Trelleborg. De har blivit utvalda att under tre veckor skapa något helt nytt, ett ungdomsforum. Tidigare fanns ett ungdomsråd i Trelleborgs kommun. Men kommunstyrelsens intresse för rådet minskade och kommunalråd Ulf Bingsgård (M) ville ha något annat.

Annons

-Många kommuner jobbar med detta men ingen hittar en perfekt form. Kanske kan vi göra det, säger han.

I april röstade fullmäktige igenom att ett ungdomsforum ska stata och det ska lyda under kommunstyrelsen. Nu tar det fart.

-Ungdomar har valts ut för att få en bredd av erfarenheter och kompetens, säger Maria Karlsson som är projektledare för ungdomsforumet.

Under tre veckor har de två uppgifter att lösa. Dels ska deltagarna drillas i kommunkunskap och dels ska de formulera en form för den nya plattformen.

-Detta verkade klart roligare än att rensa ogräs i rabatterna, svarar Hanna Forss om varför hon tackade ja till jobbet.

Vad som sen ska hända är oklart. Kommunalrådet Ulf Bingsgård vill att forumet ska ha en rådgivande funktion och tas på allvar.

-Tidigare har invändningarna från ungdomarna alltid varit "ingen lyssnar ju på oss ändå så varför ska vi säga vad vi tycker?". Jag vill inte att detta ska vara ett ungdomsalibi för kommunen utan bli på riktigt.

Vad detta "på riktigt" innebär får alltså deltagarna tre veckor på sig att bestämma.

Läs mer om vilken som är deltagarnas viktigaste fråga i tisdagens papperstidning.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons