Annons

Startskottet gick för en rosa månad

Med ett band av tända marschaller och en rosasprutande Sjöorm gick startskottet på fredagen för en månad i Rosa bandets tecken i Trelleborg. För första gången har Trelleborgs kommun engagerats i kampen mot bröstcancer.
Trelleborg • Publicerad 2 oktober 2010
Sjöormen fick karamellfärg i vattnet och kommer därmed att spruta rosa under hela oktober då Rosa bandetkampanjen pågår i Trelleborg.
Sjöormen fick karamellfärg i vattnet och kommer därmed att spruta rosa under hela oktober då Rosa bandetkampanjen pågår i Trelleborg.Foto: 
Ett 40-tal personer hade samlats i Stadsparken för att hedra dem som på något sätt drabbats av bröstcancer. Marschaller såldes till förmån för Rosa bandet-insamlingen som kommer att uppmärksammas stort i Trelleborg i år.
Ett 40-tal personer hade samlats i Stadsparken för att hedra dem som på något sätt drabbats av bröstcancer. Marschaller såldes till förmån för Rosa bandet-insamlingen som kommer att uppmärksammas stort i Trelleborg i år.Foto: 

Trelleborg. Inger Hansson (M), kommunfullmäktiges ordförande, kunde knappt hålla tillbaka tårarna när hon berättade om en ung kvinna i hennes närhet som nyss opererats för bröstcancer. I sitt tal i samband med en ljusmanifestation för alla dem som drabbats av bröstcancer berättade hon att 80 000 svenska kvinnor lever med en bröstcancerdiagnos. Hon är själv läkare och passade på att ge några råd.

– Här i Sverige kan man få mammografi vartannat år när är mellan 40 och 74 år. Det är oerhört viktigt att vi går på dessa undersökningar. Varje månad ska man känna på sina bröst, sade hon.Hon påpekade också att i princip alla människor i Sverige har en nära anknytning till just bröstcancer.

Annons

– Antingen som drabbade, som anhöriga eller som vän, sade hon och förklarade att man i Trelleborg tänt marschallerna för alla dem som är drabbade av bröstcancer på något sätt.

– Vi ska verkligen visa att vi bryr oss om varandra.

I samband med årets Rosa bandet-månad har även Trelleborgs kommun valt att delta. Själva kommunen får visserligen inte skänka pengar men enligt Ingrid Wall har man utnyttjat möjligheten att uppmärksamma Rosa bandet-insamlingen och sett till att det finns ett lokalt konto för insamlade pengar. Summan som samlas in i Trelleborg kommer sedan att jämföras med andra kommuners och organisationers insamlingar på en TV-sänd gala.

– Förhoppningsvis blir vi bäst i Sverige på galan och får då tillbaka uppmärksamhet till Trelleborg, förklarade kommunens informationschef Ingrid Wall som har satt upp 100 000 insamlade kronor som mål.

Redan under fredagen hade man enligt kommunens egen "Rosameter" fått in nästan halva den summan.

Olof Broddesson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons