Startskott för skånsk biogas

På torsdagen gick startskottet för projektet Biogassys på Malmrossalen i Trelleborg. Ett projekt som sträcker sig över fem år och som har en budget på 28 miljoner, varav EU betalar nästan hälften.
Trelleborg • Publicerad 21 januari 2011
Foto: Tomas Nyberg

Syftet med projektet är att göra Skåne till en ledande region när det gäller biogas. Under torsdagen avlöste den ena intressanta föreläsaren den andra och deltagarna fick en grundlig genomgång av projektets olika delar.

Staffan Ivarsson från Eon gas presenterade en hel del intressanta satsningar, som berör Trelleborg i högsta grad. En handlar om färjor som drivs med biogas.

– För en vecka sedan beställde Viking Line en färja som ska drivas med flytande gas. När man pratar med rederierna så verkar det vara gas som gäller om man ska klara de tuffa EU-reglerna för bränsle, och då särskilt för svavel, som gäller från 2015.

Staffan Ivarsson såg framför sig en vision där alla färjor i Trelleborgs hamn drivs med biogas 2015.

Ett problem med biogas som bränsle för fordon och fartyg är de stora volymer som behövs i tankarna. Ett sätt att lösa det är flytande biogas. Gasen blir dock inte flytande förrän vid minus 150 till 160 grader.

– Så tanken måste vara en termos, säger Staffan Ivarsson, som berättar att det redan finns en lastbil som går på flytande gas och som klarar resan Göteborg– Stockholm tur och retur på en tank.

Ett försöksprojekt som ska erbjudas ett tiotal hushåll i Malmö och Trelleborg är två varianter av biogasdrivna minkraftvärmeverk. Dessutom ska man pröva i två större lokaler.

– Det ena är inte större än en diskmaskin men det ger mest värme. Det andra är något större och bygger på helt ny teknik. Det ger 60 procent el och 40 procent värme, säger Staffan Ivarsson.

Anders Alm från miljödepartementet var också med på konferensen och uttryckte stort intresse för planerna på biogasdrift av fordon och färjor.

– Innebär de här projekten att vi ligger i framkanten i Europa? undrade han.

– Ja, vi blir först, svarade Staffan Ivarsson.

På fredagen håller Helsingforskommissionen ett möte i Trelleborg för att diskutera vidare om hur Östersjön ska kunna bli renare. Anders Alm deltar även i den i konferensen liksom ryska, polska, danska och tyska representanter. Partners i Biogassys-projektet är Trelleborgs kommun, Malmö stad, Biobränslebolaget, konsultbolaget WSP, Lunds universitet, Eon samt Biogas syd.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.