Annons

Startskott för seglats

Startskottet har gått för Tall Ships Race i Falsterbo. Inte mindre än 80 stora segelfartyg hoppas på stark vind i seglen för att först nå fram till målet, polska Szczecin.
Trelleborg • Publicerad 10 juli 2007
Bild: Dirk Hourticolon
Bild: Dirk HourticolonFoto: 

Med dominans av tyskar och holländare gick starten vid lunchtid för Tall Ships Race. Ett 80-tal stora segelfartyg med mestadels ung besättning ombord tampas om att hinna

först till polska Szczecin.

Annons

På pappret skedde starten från danska Århus, men i realiteten skedde det knappt tre kilometer söder om Falsterbo.

Båtarna kom i väg i solsken med sydvästliga vindar på sex till sju meter per sekund.

Tall Ships Race är världens största internationella kappsegling för stora segelfartyg och har arrangerats i drygt 50 år. Minst halva besättningen måste vara mellan 15 och 25 år för att båten ska få delta. Från Århus/Falsterbo tävlar deltagarna upp till finska Kotka, nära ryska gränsen.

Nästa etapp, till Stockholm, utgörs av lugnare vänskapsseglingar. Men sedan är det åter allvar på slutsträckan Stockholm-Szczecin.

Klart största fartyget är 117 meter långa ryska Sedov med en segelyta på omkring 4 000 kvadratmeter. Men jätteformat är inget måste, säger Lillian Westerberg,

generalsekreterare för Tall Ships Race, före start.TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons