Annons

Start för poströstningen

I Anderslöv väljer man politiska partier precis som man väljer varor ur butikshyllan. När man ändå ska ha en liter mjölk. Poströstningen är igång.
Trelleborg • Publicerad 28 augusti 2002
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG "Posten", eller Svensk Kassaservice som det numera kallas, har kontor inne på Konsum i Anderslöv. Och därmed också en utvikbar liten grön skärm av det klassiska kommunalvalssnittet. Redan före lunch var de första kunder inne och undrade när poströstningen skulle komma igång. Det gjorde den inte förrän vid 14.30, när butikens lilla postkontor öppnar. Bland de första som passade på att prassla med valsedlarna fanns Björn Grandin från Anderslöv. - Jag jobbar till sjöss, och ska åka iväg igen i morgon, förklarade han med de tre kuverten för riksdag, region och kommunalval i handen. - Röstkorten kom lite sent, tycker jag. En dag senare och jag hade inte kunnat vara med och rösta i år. I luckan tar Astrid Ahlin emot Björns röstkort, och lägger de tre kuverten i en förseglad låda. De töms med jämna mellanrum och skickas iväg, men räknas inte förrän på valdagen när alla vallokaler stängt. En finess med att poströsta är att man har valdagen för för att göra annat, en annan att man har "ångervecka". Den som postar sin röst kan ångra sig och gå till vallokalen i alla fall på valdagen. Då måste man förstås ha fixat ett nytt röstkort, och det får man beställa från antingen valnämnden eller länsstyrelsen. - Det blir fler och fler som utnyttjar den här möjligheten, berättar Astrid Ahlin, som hängt ut den gula "här kan du rösta"-flaggan utanför Konsum i Anderslöv.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons