Annons

Starkt grepp får kritik av deltagare

Starkt grepp har funnits i knappt ett år. För en del har det lett till jobb – andra är inte lika nöjda. Flera personer som deltagit sedan starten riktar nu skarp kritik mot projektet och kräver ett möte med chefen för Arbete och försörjning, Cecilia Lejon.
Trelleborg • Publicerad 10 juli 2009

TRELLEBORG. – De litar inte på oss. De kommer hem och tittar in genom fönstren för att se om vi är hemma.

Det säger Walid Fakhro. Han blev sjukskriven för ryggproblem och kunde inte ta sig till Starkt grepp och sin handläggare, som han måste träffa varje dag. När han inte dök upp på mötet drog handläggaren in hans socialbidrag, trots att han kunde visa sjukintyg.

Annons

– Jag har sex barn, hur ska jag kunna köpa mat till dem utan pengar? När jag frågade min handläggare sa hon att det inte var hennes problem och att jag fick skicka in en överklagan, säger Walid Fakhro.

Hans fru Salwa Fakhro menar att personalen på Starkt grepp saknar respekt och empati för sina klienter.

– Det är kränkande och nedvärderande, säger hon.

– Det här är inget liv. De jagar oss hela tiden. De beter sig som om det är deras pengar, lägger Walid Fakhro till.

Brahim Behrami upplever också Starkt grepp negativt. Han menar att de som ingår i projektet borde få ta ledigt från några dagars möten.

– Vilket företag, eller vilken skola jobbar tolv månader om året? säger han.

De dagliga mötena gör att han inte kan åka utanför Trelleborg i mer än en av veckans fem arbetsdagar. Brahim Behrami är dock tacksam för att har fått möjligheten att ta taxikörkort, något som han håller på med just nu.

– Men de behandlar oss inte som man behandlar andra människor. Jag mår psykiskt dåligt av detta, säger han.

Cirka 20 familjer tycker samma sak, men många vill inte ställa upp med namn. Gemensamt för dem alla är att de säger att det inte är pengarna som är problemet utan hur de blir bemötta. Nu vill de ha ett möte med ansvariga chefer inom socialförvaltningen ute på Fagerängen.

Lucas Dietrichson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons