Annons

Starka reaktioner på utspel om Köpmansmagasinet

Bråket om konstutställningarna på Köpmansmagasinet fortsätter. Reaktionern har varit starka i Trelleborg och meningarna delade.
Trelleborg • Publicerad 19 februari 2004
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

- Det är helt galet att blunda för de lokala konstnärerna. Jag har inget emot att visa konst från andra håll i landet och visningar med internationell prägel. Men det är fel att spola de ideella krafterna och lokala konstnärerna som vill skapa en plattform i Smyge, tycker Elsie Skoog, konstnär och företrädare för kulturföreningen Gränsgång. Planerna på att förändra utformningen av konstvisningarna väcker starka protester hos många trelleborgare som fördömer Trelleborgs kommuns utveckling AB beslut. Kritiken gäller framför allt att varje utställare får betala 35 procent i provision per sålt konstverk. Dessutom sticker det i mångas ögon att ABF inte längre får vara med och arrangera utställningar. I stället är fyra samordnare från framför allt Österlen och Norra Skåne engagerade att hålls i utställningarna. Trelleborgsföreningen svarar traditionsenligt för konsthantverk på bottenvåningen. ABF har visat konst med både lokal och utländsk spännvidd under de 15 senaste åren. Särskilt uppmärksammad blev en jätteutställning med målningar från Kiev som visades 1991. Genom åren har där visats konst från England, Tyskland och övriga Norden. Men nu är det slut. Kommunens bolag Trelleborgs kommuns Utvecklings AB har bestämt sig för att bland annat låta några Österlenkonstnärer och Samkultur ansvara för visningarna i sommar. Det är dock inte alla som är negativa till förändringen. Bertil Sjöberg, konstnär, tidigare lärare i måleri på ABF, menar att det behövs nytänkande. - Andra konstnärer än de lokala behöver synas. Man får inte låsa in sig och bli som en sekt. Satsa på konst som drar storpublik, till exempel Ernst Billgren och Peter Dahl. Visst ska de lokala förmågorna få plats. Kanske nästa år, säger han. Bertil Sjöberg har anlitats som rådgivare av Per Johansson, vd på Trelleborgs kommuns utvecklings AB, flera gånger. Hans rekommendation är att satsa på konstnärer som aldrig tidigare visats på Köpmansmagasinet. - Per Johansson kan inte något om konst. Därför är det klokt att han väljer samordnare som kan ansvara för var sin utställning, säger han. Arne Nilsson, som gått i pension från ABF men som fortfarande svarar för bildningsförbundets konstutställningar är besviken på att han inte längre får fortsatt förtroende att arrangera fler utställningar på magasinet. - Det är trist att det skulle sluta på det här sättet. ABF stod inte bara för konstnärer från det egna området, utan även för internationella evenemang, säger han. Per Johanssons svar på kritiken är entydig: - Arne Nilsson kan sluta tjura. Köpmansmagasinet är inte en konsthall i första hand. Utvecklingsbolagets uppgift är att locka fler turister till Smyge. Gör vi det innebär det ett uppsving för näringslivet här i kommunen. Det har aldrig varit tal om att åsidosätta ABF. De lokala konstnärerna kan säkert få ställa ut nästa sommar, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons