Annons

Stängd gata ökar avgasutsläpp

Avstängningen av Strandridaregatan har medfört en ökning av de totala utsläppen i Trelleborg med en halv procent. Det framgår av en utredning från miljökontoret i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 13 maj 2010
I ett medborgarförslag föreslås att Strandridaregatan ska öppnas igen. Omvägen för bilister till Maxi har ökat utsläppen av avgaser men avstängningen har ökat trafiksäkerheten.
I ett medborgarförslag föreslås att Strandridaregatan ska öppnas igen. Omvägen för bilister till Maxi har ökat utsläppen av avgaser men avstängningen har ökat trafiksäkerheten.Foto: Claes Nyberg

Det är med anledning av ett medborgarförslag om att öppna upp gatan igen som miljökontoret granskat effekterna av avstängningen.

– Jag har kommit fram till att den omväg som bilisterna som ska till Maxi tvingas ta innebär en ökning av utsläppen i kommunen med cirka en halv procent, säger Johan Petterson, miljöingenjör i Trelleborg.

Annons

Bakgrunden till avstängningen var den svåra trafiksituationen kring macken vid Travemündealléns början och uppställningen av lastbilar längs Strandridaregatan. Tekniska förvaltningen menar att genom att skilja trafiken till Maxi från Travemündeallén har trafiksäkerheten ökat väsentligt.

Miljönämnden lämnar rapporten som sitt yttrande om medborgarförslaget, men tar inte ställning i frågan om vad som väger tyngst: trafiksäkerheten eller ökade avgasutsläpp.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons