Annons

Stan är full av vatten

Strax före klockan halv elva på söndagsförmiddagen lystes himlen i väster upp av en blixt. Åskmullret dränkte för en kort stund alla andra ljud. Åska i januari? Ja, åska och regn, regn och vind.
Trelleborg • Publicerad 21 januari 2007
Mitt i Vallby har en ny sjö bildats på åtskilliga tusen kvadratmeter. Bild: Claes Nyberg
Mitt i Vallby har en ny sjö bildats på åtskilliga tusen kvadratmeter. Bild: Claes NybergFoto: 
Dalköpingeån har svällt långt över sina bräddar och börjar nu närma sig husen. Havet står så högt att åvattnet inte rinner ut. Bild: Claes Nyberg
Dalköpingeån har svällt långt över sina bräddar och börjar nu närma sig husen. Havet står så högt att åvattnet inte rinner ut. Bild: Claes NybergFoto:  

Åar och diken svämmar över, stora områden står under vatten som närmar sig enskilda hus, högvatten och vågor äter sig in i strandlinjerna så att sandstränderna är ett minne blott, åtminstone för tillfället.

Stora mängder regn på marker som redan är mättade med vatten gör att det bildas sjöar som är flera tusen kvadratmeter stora på fälten. Lågtryck efter lågtryck drar förbi och bidrar till att ytterligare höja ett redan högt vattenstånd. Havsvattnet trycks upp i åarna och hindrar regnvattnet att rinna ut i havet. Kraftiga vågor slår in över land och tar sanden med sig ut.

Annons

Dalköpingeån har svämmat över, som vanligt men tre månader tidigare, i Gislövs by. I Vallby står stora områden under vatten. I Östra strand, där Dalköpingeån rinner ut i havet är ån närmare 50 meter bred och närmar sig husen. Under gång- och cykelbron vid stranden är det bara cirka tio centimeter fritt. Änder simmar i fotsdjupt vatten där det normalt är strandängar. I Beddingestrand, vid Pärlan, äter sig havet in i strandkanten, träd förlorar fästet i sanden och rasar ner. Kanten är mellan en och en halv och två meter hög, rakt ner i vattnet. Där erosionen är som kraftigast planerar Trelleborgs kommun att bygga bostäder. De varningar som SGU, Statens geologiska undersökningar, och SGI, Statens geotekniska institut, utfärdat för att bygga så nära stranden har fått ytterligare stöd av vädret.

I hamnarna på sydkusten står vattnet drygt en meter över normalvattenstånd och de båtar som fortfarande ligger i vattnet riskerar att driva upp på bryggorna. I Gislövs hamn är det nu bara ett par meter mellan de uppställda båtarna på land och det skummande havet.

Trots de omfattande översvämningarna vid sydkusten verkar de största regnmängderna ha fallit norr om Trelleborg. Vid Tullstorp är många tusen kvadratmeter odlingsmark täckta av vatten. På de höstsådda vetefälten kan vattnet stå decimeterdjupt. Om vattnet fryser nu kommer bortfallet att bli omfattande.

Det enda som är säkert är att det kommer att ta tid innan det torkat upp.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons