Annons

Stämning på topp inför Spelmansstämma

Trelleborg • Publicerad 29 juni 2006
Bertil Åkesson är en av spelmännen som förbereder inför Smyge Spelmansstämma. Bild:Tomas Nyberg
Bertil Åkesson är en av spelmännen som förbereder inför Smyge Spelmansstämma. Bild:Tomas NybergFoto: 

Det krävs pigga spelmän för att bygga scen. Och det finns det många av i Smygehuk. Förberedelserna för Smyge Spelmansstämma som börjar på fredagskvällen är i full gång under torsdagen. Ett tiotal män håller på att bygga vad som under helgen kommer bli den stora dansbanan.

– Det ska vara färdigbyggt i kväll för då ska folkdanslaget träna, säger Folke Jönsson som är ordförande i Folkmusik på Söderslätt.

Annons

Han är medlem i programkommittén, har jobbat länge inför spelmansstämman och ser mycket fram emot helgen.

– Det kommer flera internationellt kända grupper, exempelvis Svanevit som spelar på fredagskvällen, och det holländska danslaget Pieremachchel, berättar han.

– Men personligen ser jag mest fram emot spelmansgudstjänsten i Östra Torps kyrka. Den är toppen, det är en fantastisk miljö där, säger Folke Jönsson. Bertil Åkesson är inte bara spelman och dansare. Han kan bygga scen också, och ser noga till att tiljorna hamnar rätt.

– Jag har väl varit med och byggt här i tio, tolv år nu, säger han.

– Stämningen och atmosfären är fantastisk med allt folket som kommer, säger Bertil Åkesson och fortsätter lyfta brädor.

Flera av scenbyggarna är överens om att spelmansmarschen på lördagen är helgens höjdpunkt. Då vandrar och spelar alla som vill från hamnen längs den vackra stranden upp till stämmoplatsen. Också Börje Nerheden gillar spelmansmarschen bäst. Han spelar durspel som är ett litet dragspel.

– Att få spela och dansa tillsammans, det är roligast, säger han.

När scenen är färdigbyggd ska hela stämmoområdet smyckas med björkar och ljusslingor för att höja feststämningen till topp. Sen kan festen börja.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons