Annons

Stålmannen trivs på bygget

I 50 år har Christer Olsson arbetat på byggvaruhuset Optimera, det som tidigare var Kocks. Nu firas han för lång och trogen tjänst. Och pension är något han inte ens vill prata om.
Trelleborg • Publicerad 1 juli 2005

Någon gång under 1955 hade familjen Olsson i Trelleborg en av sina bridgekvällar. Inbjuden till spelkvällen var försäljningschefen på Johan Kocks stållager. Under kvällen ondgjorde han sig för hur svårt det var att få tag på personal i Trelleborg, företaget led av brist på arbetskraft. Försäljningschefen ställde då frågan om inte familjen Olsson 14-årige som Christer ville börja som springpojke.

50 år senare är Christer Olsson kvar, nu som chef på stålavdelningen, och han stormtrivs med sitt arbete.

Annons

– Måste vi prata om det, säger han när nästa års pensionering kommer på tal.

– Det kan bli problem med att hitta någonting att göra.

I korridorerna inne på Optimeras kontor pratas det med låga och uppspelta röster. Platschefen Anders Andersson byter några ord med den tillreste norske vd:n Gunnar P Lund. Sedan går de på rad ut i lunchrummet bärandes på en stor blomsteruppsättning. Det är dags att fira en trotjänare.

Christer Olsson tar det hela med ro. Efter många berömmande ord från sina chefer tar han en kopp kaffe och en rejäl bit smörgåstårta.

– Kärt barn har många namn. Ett av dina är Stålmannen, skrattar Gunnar P Lund och skakar Christer hand.

Men ceremonin hindrar inte Christer Olsson från att arbeta. Innan kaffet och smörgåstårtan hinner han med en tur ut på stållagret där han tar hand om en beställning.

– Jag fick röda hund som vuxen och låg hemma några dagar. Till och med då ringde kunderna hem till mig och gjorde beställningar, säger han och knappar in några siffror på miniräknaren.

När Christer Olsson började arbeta för 50 år sedan låg byggvaruhuset på Östergatan. Mellan 1967 och 1968 byggdes det nya lokalerna på Tommarpsvägen. Christer Olsson minns själv när en av de stora 36-meters järnbalkarna lossnade i samband med bygget och dundrade i backen. Som tur var klarade sig alla oskadda.

Sedan början av 1960-talet har han ansvarat för företagens stålavdelning, som nu är södra Skånes största. Avdelningen och hans många år i tjänst har gjort att medarbetarna respektfullt givit honom namnet Stålmannen.

Efter ceremonin är chefen Anders Andersson strålande glad när han talar om sin värdefulle medarbetare. Och det verkar som han inte tänker släppa honom i första taget.

Annons

– Christer går ju snart i pension. Men det kanske går att övertala honom att stanna i några år till...

Kristofer Naess

0410-545 00

kristofer.naess@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons