Annons

Staket vid havet kan strida mot lagen

Två inhägnade strandängar i Smygehamn har hamnat på åklagarens bord. Tre olika markägare har blivit anmälda för brott mot miljöbalken eftersom de satt upp stängsel runt sina fastigheter och skyltar om privat område utan att begära dispens från länsstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2004
BILD: JEANETTE LARSSON
BILD: JEANETTE LARSSONFoto: 

Hela området söder om stora vägen omfattas av så kallat strand-skydd vilket innebär att man inte får hindra allmänheten från att ha tillträde till stranden och ängarna intill. Det var efter anmälan från en privatperson som länsstyrelsen i höstas gjorde en inspektion i området och fann att en del av strandängen var inhägnat med relativt nyligen uppsatta staket. - Man får inte avhålla allmänheten på mark som är allmänrättsligt tillgänglig, säger Monika Nordvall som handlagt ärendet på länsstyrelsen. I länsstyrelsens promemoria påpekar hon att området är av riks- intresse för kulturmiljövården och kustzonen. I länets naturvårdsprogram klassas området som två och tre av fyra när det gäller naturvärdet. - Man får inte utveckla tomtmark på sådant område. Man får inte ens sätta ut utemöbler eller annat som gör att allmänheten kan uppfatta det som privat, säger Monika Nordvall. För att få dispens från reglerna om strandskydd krävs enligt Monika Nordvall särskilda skäl. - Jag vill inte uttala mig i förhand just om detta ärendet men generellt krävs det Ingrid Andersson är en av fastighetsägarna och hon säger sig ha fått en hel del besök av bland annat turister som nattetid gått omkring intill huset och ibland till och med ställt sig och tittat in genom fönstren. Efter detta har hon skaffat hund och gjorde inhägnaden för hundens skull. - Hade inte människor varit så fräcka så hade jag inte ens skaffat hund. Det känns verkligen tråkigt att behöva bli betraktad som brottsling för att man satt upp staket för att freda sig. Jag blev helt överrumplad när jag fick veta om anmälan, säger Ingrid Andersson. Hon påpekar dessutom att den känsliga strandängen fått ett helt annat liv sedan hon hägnande in den. - Vi har fått ett bestånd av backsippor här. Det hade vi inte innan. Naturen har mått väl sedan vi inhägnade området. Hon hoppas nu att det blir möjligt att få dispens från strand-skyddsbestämmelserna för att staketet ska få vara kvar. - Annars river vi det. Har vi gjort fel får vi väl ändra på det. De andra fastighetsägarna som också blivit anmälda har valt att inte uttala sig i tidningen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons