Annons

Stahres kåserier speglar livet i 60-talets Trelleborg

I lördags var en välkänd vinjett i Trelleborgs Allehanda i nästan tio år. Artiklarna, som handlade om det stora och det lilla i Trelleborg, skrevs av förre chefredaktören Sven Stahre. Nu ger hans son Bengt ut en ny knippe kåserier av fadern.
Trelleborg • Publicerad 28 september 2004
Stahre ger ut Stahre. Bengt publicerar ny bok om fadern Sven.BILD: JOHAN PERSSON
Stahre ger ut Stahre. Bengt publicerar ny bok om fadern Sven.BILD: JOHAN PERSSONFoto: 

Hur uppvaktar man finska damer med en parlör? Vad händer när barnet man passar får en metkrok i fingret? Vilken betydelse hade frysen när den gjorde sitt intåg i hushållen?

Om detta och mycket annat som kretsar kring Trelleborg finns att läsa i senaste utgåvan av Sven Stahres kolumner som trelleborgare kunde läsa nästan varje lördag under åren 1961 fram till dess att chefredaktören gick i pension 1970. Han gick ur tiden tio år därefter. – Kåserierna speglar hur det var förr i tiden. Det är roliga historier, oftast självupplevda, som blandas med allvar, säger Bengt Stahre.

Annons

Han ger ut ett 100-tal av faderns texter som publicerades i tidningen mellan 1965 och 1968.

– Det är först nu jag har börjat lära känna min far, långt efter hans död. Det är fullständigt fantastisk att läsa om livet i Trelleborg, sommarstugan i Kämpinge och händelser vid Dalabadet, fortsätter Bengt som bor växelvis i USA och Schweiz.

Sven Stahre arbetade på Trelleborgs Allehanda i 45 år.

Först var han redaktionssekreterare och under sina sista år på tidningen tjänstgjorde han som chefredaktör. Färgstarka personer i det trellborgska gatuvimlet finns förstås också i fokus i den senaste utgåvan av Stahres texter. Här finns bland annat Hans Nilsson, en pigg profil på Vinkelgatan som odlade betor och kronärtskockor - trots att han bodde mitt i stan'.

Men lagret av I lördags -artiklar lär knappast sina. Det finns åtminstone ytterligare 170 som inte tryckts i bokform.

– Finns det fortsatt intresse så har jag planer på att ge ut flera böcker med fars texter.

Upplagan av I lördags är lika med noll. Det beror på att den trycks i Books-On-Demand. Beställer man genom bokhandeln så trycks det upp böcker efterhand.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons