Städning privatiseras

Politikern Tommy Lindstedt (kd) hoppas att all den lokalvård som från och med nyår ska läggas ut på entreprenad ska bli en injektion för näringslivet. Facket är dock kritisk mot privatiseringen.
Trelleborg • Publicerad 14 maj 2008

Ett nytt steg i frågan om att lägga ut delar av lokalvården på entreprenad togs i tisdags kväll i fastighetsnämnden. Nämnden ställer sig positiv till privatiseringen, bortsett från socialdemokraterna som reserverade sig mot beslutet att göra en upphandling. Den planerade entreprenaden omfattar städning av 20 kommunala fastigheter och gäller 644 städtimmar per vecka. Sammanlagt är det 22 lokalvårdare som berörs. Dessa städare, som i dag är kommunanställda, ska erbjudas anställning i det bolag som får uppdraget, lovar fastighetsnämnden.

- Det behövs få in fler privata företag i Trelleborg. Kommunen ska inte göra allt. I den här upphandlingen är det viktigt att företaget som får uppdraget håller hög kvalitet, säger fastighetsnämndens ordförande Tommy Lindstedt (kd).

Facket är kritiskt mot privatiseringen:

- Beslutet väcker enbart oro hos våra medlemmar. Vi över huvud taget inte se några fördelar alls med det här, säger Carina Nilsson, vice ordförande på fackförbundet Kommunal, sektion 21.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.