Annons

S:t Nicolais klockor kvar i väntrummet

Det är inte troligt att S:t Nicolais kyrkklockor återvänder till sitt torn innan påsk som kyrkoherde Centervall fick löfte om. Klockorna, som ska restaureras i Tyskland, har inte ens lämnat Skåne.
Trelleborg • Publicerad 21 mars 2007
I början av februari togs två av S: t Nicolais tre klockor ner för att renoveras i Tyskland. Nu dröjer det innan de kommer hem igen. Arkivbild: Claes Nyberg
I början av februari togs två av S: t Nicolais tre klockor ner för att renoveras i Tyskland. Nu dröjer det innan de kommer hem igen. Arkivbild: Claes NybergFoto: 

– Jag tycker inte om att bli av med mina klockor. De är ju mina damer, säger kyrkoherde Gustaf Centervall.

För cirka 1,5 månad sen togs två av S:t Nicolais kyrkklockor ner. Detta var troligen första gången de lämnade kyrkan sedan 1500-talet. De har blivit slitna efter alla år av trogen tjänst.

Annons

– Vi använder klockorna väldigt mycket, säger kyrkoherde Gustaf Centervall. Det vill vi fortsätta med och därför behöver vi renovera dem.

Planen var att klockorna skulle direkt ner till ett klockgjuteri i Nörlingen, Tyskland. Innan påsk skulle de sedan vara hemma igen. Men det har inte gått som planerat. Skånska klockgjuteriet i Hammenhög, som ansvarar för renoveringen, tror att det kommer dröja minst en månad innan klockorna är tillbaka. De har inte ens anlänt till Tyskland. – De står här packade och klara. Men vi har inte kunnat skicka i väg dem än eftersom firman i Nörlingen har så mycket att göra. De kommer att sändas dit under veckan. Men när renoveringen ska påbörjas är ännu inte bestämt. Och sedan har de att se fram emot flera veckors arbete, säger Per Johansson på Skånska klockgjuteriet.

Det är mycket som ska göras. Redan nu har nya så kallade rosetter, de fästen som klockorna hänger i, gjutits i Thailand. I Tyskland kommer innersidan av klockorna lagas efter många hundra år av slitage. Nya kläppar kommer också att gjutas i brons.

– Utvändigt är klockorna i gott skick. Det är invändigt de är skadade. Runt hela slagringen, där kläppen har slagit. Det är ett stort jobb och tag tid. Men å andra sidan kommer klockorna att hålla i ytterligare 700 till 800 år, säger Per Johansson.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons