Annons

S:t Nicolai ska få en ny klang

På torsdagen lyftes 500 år gamla klockor ur S:t Nicolai. Fram till påsk kommer de renoveras i Tyskland.
Trelleborg • Publicerad 1 februari 2007
Kyrkoherde Gustaf Centervall får för första gången se sin kära Storklocka i dagsljus. Före detta kommunalråd Egil Ahl (s) kom förbi för att titta på 500-åringen. Bild: Claes Nyberg
Kyrkoherde Gustaf Centervall får för första gången se sin kära Storklocka i dagsljus. Före detta kommunalråd Egil Ahl (s) kom förbi för att titta på 500-åringen. Bild: Claes NybergFoto: 

– Jag tycker inte alls om att skicka iväg mina madammer. Men det finns inget att göra åt, sa en smått bekymrad Gustaf Centervall, kyrkoherde för Trelleborgs församling.

På torsdagen såg två av kyrkans tre klockor dagsljus för första gången på många hundra år. En lyftkran bar ut dem från sitt torn och ner i en lastbil. Arbetet var omfattande.

Annons

– Vi har fått bredda väggarna för att få ut klockorna och tagit bort en hel del tegel. Den största väger 1 100 kilo och är drygt en meter bred. Man kan undra hur klockorna har kommit upp där en gång i tiden. Då fanns dessutom inga lyftkranar, sa Tomas Högfeldt från Trebo som skötte arbetet.

Väl nere fortsatte färden till München. Där ska de renoveras hos kyrkoklocksspecialister. Det är många förslitningar som skall åtgärdas hos de 500 år gamla klockorna. Bland annat har gjutjärnskläpparna slitit hårt på klockornas insidor. De ska nu bytas mot kläppar i brons. Byglarna är skadade och skall därför renoveras samt klockkjolarna, klockornas nedre delar, är slitna och ska lagas.

– Gör vi inte detta nu riskerar vi att klockorna trillar ner en vacker dag. Det är ett omfattande arbete, säger Gustaf Centervall.

Alla tre klockorna kommer att renoveras. Men endast de två största, Storklockan och Magdalenaklockan, tas ur klockan. Den sista renoveras på plats.

385 000 kronor kostar hela renoveringen.

– Lunds stift står för halva notan vilket vi är glada för. Det är inte ofta som en sådan liten församling får ett sådant stort bidrag.

Under tiden att klockorna renoveras kommer en betydligt yngre klocka, från 1985, att ringa. Till påsk hoppas Gustaf Centervall att de kära klockor är tillbaka.

– Jag hade gärna åkt till München för att se till dem. Men Peter Jansson från Regionmuseet i Kristianstad åker i stället. Det känns tryggt, säger han.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons