S:t Nicolai kyrka kan få nytt utseende

Trelleborgs församling hoppas få lov att bygga om S:t Nicolai kyrka för 4,3 miljoner kronor.
– Men om någon som kommer efter oss vill ändra på det ska det gå enkelt att ändra tillbaka, säger kyrkogårdschefen.
Trelleborg • Publicerad 19 februari 2011
S:t Nicolai kyrka.
S:t Nicolai kyrka.Foto: 

Att förändra en kyrkas utseende hör inte till vanligheterna. Pål Reijer, kyrkogårdschef i Trelleborgs församling, är medveten om att det kan vara känsligt.

– Ibland ser man inte ens att en kyrka har byggts om, för att det är så varsamt gjort. Den ombyggnad som vi vill göra förändrar utseendet, men i vårt fall är funktionen väldigt viktig. Om myndigheterna tycker att det är okej, vill vi gärna ha det så, säger Pål Reijer.

Det finns flera syften med ombyggnaden. Att göra kyrkan mer tillgänglig och få en handikapptoalett, att spara energi och förbättra inomhusklimatet samt att skapa bättre förvaringsmöjligheter.

Lösningen på hur en handikapptoalett ska kunna få plats i kyrkan har diskuterats i tre år. Med det nya förslaget är tanken att den befintliga toaletten i vapenhuset ska byggas om.

Inom Svenska kyrkan finns direktiv om att sänka energiförbrukningen – något som Trelleborgs församling tror sig kunna göra med ombyggnaden.

– Vi har lite klimatproblem i kyrkan. Vår unika orgel gör att man kan sitta där framme och spela, men eftersom vi till vardags använder dörren i södra korsarmen som ingång blir det väldigt kallt för den som sitter där framme och spelar, säger Pål Reijer.

Den arkitekt som församlingen har använt sig av, Barup & Edström, har en lösning på problemet: en utvändig vindsluss.

– Jag hade väl tänkt att man kunde bygga något precis innanför dörren, men oftast är det är lika bra att göra något rejält när man ändå bygger om, säger Pål Reijer.

För symmetrins skull har arkitekten ritat in en matchande utbyggnad på den norra korsarmen. Där ska ett förråd rymmas.

– Vi har stora förvaringsproblem, så det är även av praktiska skäl vi behöver ett förråd.

Den 16 mars ska länsstyrelsen, Trelleborgs församling och Regionmuseet i Kristianstad ha ett möte där församlingens ansökan behandlas. Först därefter får Pål Reijer veta om ombyggnaden får grönt ljus eller inte.

För att bekosta arbetet, som väntas kosta cirka 4,3 miljoner, har församlingen ansökt om kyrkobyggnadsbidrag från Lunds stift.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.