Spriten störst på festival

Sextiotre ingripanden. Det är polisens facit över Palmfestivalen. "Alla är mycket nöjda med kommenderingen", säger Åsa Persson på Trelleborgspolisen.
Trelleborg • Publicerad 29 augusti 2005

Tolv berusade togs om hand så att de kunde sova ruset av sig. Dessutom tog polisen hand om fyra underåriga som var berusade. Deras ärende kommer att överlämnas till e sociala myndigheterna.

Över huvud taget stod alkoholen för många av polisens ingripanden. Polisen tog alkoholen ifrån 17 underåriga, det som kallas direktförverkan. Dessutom greps en rattfull person under festivalen.

Våldsbrotten var få, allt som allt tre anmälningar om misshandel. Det är ungefär som en vanlig fredags- eller lördagskväll. Kanske berodde det på att ovanligt många poliser var i tjänst. Tillsammans med ordningsvakter hade de ett lugnande inflytande på ungdomar.

Tre anmälningar om narkotikabrott kom in och en person greps. Med så många poliser på plats är det inte lämpligt för efterlysta personer att vara just där. Men två efterlysta tänkte inte så utan greps av polisen. Polisen har möjlighet att omhänderta personer tillfälligt för att hindra att de stör ordningen för mycket. Under Palmfestivalen omhändertogs två personer enligt den regeln.

Ett problem vid många stora arrangemang i dag är att allt för många är beväpnade. Under Palmfestivalen skyddsvisiterade polisen 19 personer för att plocka av dem eventuella vapen till exempel.

Det finns ingen tidigare statistik att jämföra med så om detta var en lugnare eller stökigare Mikaelifest än tidigare går inte att säga.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.