Annons

Spridning av utsläpp ska utredas

Utsläppen i de centrala och västra delarna av Trelleborg kan bli större om Hedvägen kopplas ihop med E 6.
Trelleborg • Publicerad 12 januari 2009
Bild: Claes Nyberg
Bild: Claes NybergFoto: 

Det tror länsstyrelsen som har yttrat sig över kommunens planer på att förlänga Hedvägen västerut. Kommunen tror precis tvärtom och spår att utsläppen minskar eftersom vägdragningen innebär att en stor del av trafiken på Västra ringvägen försvinner.

Men länsstyrelsen nöjer sig inte med spådomar utan menar att kommunen måste göra en utredning över om ifall utsläppen ökar och i så fall klargöra hur de kommer att spridas.

Annons

Enligt kommunens egna beräkningar kommer trafiken på Hedvägens förlängning att öka från 1 000 till mellan 5 000 och 6 000 fordon per dygn och därför är det angeläget med en utredning, anser länsstyrelsen.

- Det är viktigt att det sker ganska omgående så att kommunen har koll på spridningen och att inte miljökonsekvensnormerna för utsläppen överskrids, säger Malin Rizell på länsstyrelsens plan- och bostadssektion.

Stadsbyggnadschefen Stefan Ferm menar att det som ser ut som en trafikökning från 1 000 till 6 000 fordon per dygn, i själva verket till största delen är en omflyttning av trafiken.

- Det rör sig till stor del om fordon som i dag kör via västra korset, förbi Bäckaskolan och upp till Hedvägen, säger Stefan Ferm. På stadsbyggnadskontoret tar man nu till sig länsstyrelsens synpunkter.

- Det föranleder oss att fördjupa både resonemang och studier, säger Stefan Ferm.

Förutom att utreda hur spridningen av avgaser kan komma att se ut ska framtida trafikflöden och buller också utredas närmare.

- Vi kommer att titta närmare på luftkvaliteten i dela av staden som ligger utanför planområdet, säger Stefan Ferm.

När utredningarna är gjorda kommer förslaget att kompletteras och ställas ut. Eftersom ärendet är prioriterat av politikerna i byggnadsnämnden räknar Stefan Ferm med att det kan gå fort. Förslaget till detaljplan kan komma att ställas ut redan i februari.

Andreas Mårtensson;Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons