Annons

Sprickan total mellan kustbor och kommun

Sprickan mellan Trelleborgs kommun och båtplatsinnehavarna i Västra Småbåtshamnen blir bara djupare. Båtfolket är mycket besvikna över att kommunen vill fortsätta sin kamp för att få bort hamnen. En kamp som hittills har kostat skattebetalarna 365 000 kronor.
Trelleborg • Publicerad 30 oktober 2013
Foto: 
Trelleborgs kommun tänker städa upp i Västra småbåtshamnen i väntan på ett beslut om hur de ska gå vidare för att få bort hamnen. Villaföreningen Västerjärsborna hade gärna hjälpt till att hålla rent och snyggt i utbyte mot en klubbstuga,men just nu är sprickan mellan föreningen och kommunen total.
Trelleborgs kommun tänker städa upp i Västra småbåtshamnen i väntan på ett beslut om hur de ska gå vidare för att få bort hamnen. Villaföreningen Västerjärsborna hade gärna hjälpt till att hålla rent och snyggt i utbyte mot en klubbstuga,men just nu är sprickan mellan föreningen och kommunen total.Foto: Foto: Claes Nyberg

– Vi tycker inte att det är okej att bära sig åt så. Att de inte bara kan inse någon gång att de inte kommer att få rätt. Det är tråkigt att de bara vill köra över oss, säger Daniel Persson, ordförande i Villaföreningen Västerjärsborna.

För en vecka sedan avslöjade Trelleborgs Allehanda att kommunen inte har gett upp planerna på att få bort Västra småbåtshamnen. En hamn som kommunen på 70-talet dömdes att anlägga som kompensation för att invånarna längs Stavstensvägens södra del blev av med sina sjötomter när E 6 drogs längs kusten.

Annons

Kommunen fick i mark- och miljödomstolen nej på sin ansökan om att upphäva vattendomen och riva ut hamnen. Nu vill man försöka kringgå beslutet genom att ändra på villkoren i vattendomen, och på det sättet slippa hålla hamnen till de boende.

Processen har hittills kostat kommunens skattebetalare 365 000 kronor, främst i advokatarvoden. Hittills utan resultat.

– Det är vi trelleborgare som får betala det. Bara för att de inte kan acceptera ett nej och att de inte alltid kan göra om de vill. Det är sorgligt, säger Daniel Persson.

Efter att mark- och miljödomstolens dom vann laga kraft så trodde Stavstensvägsborna att de kunde andas ut, och hoppades att det äntligen skulle hända något positivt med hamnen.

– Vi i villaföreningen hade gärna haft en klubbstuga där nere och då hade vi såklart hållit rent och snyggt där. Som det är nu gör ju kommunen ingenting. Det är precis som att de vill att det ska se för jäkligt ut, för att andra skall tycka att den lika bra kan stängas. Låt båtfolket få ta hand om den tillsammans, säger Daniel Persson.

Maria Sällberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons