Annons

Spricka i alliansen bakom skolbeslut

Skolnämndens ordförande Bengt Gunnarsson (m) fick backa från förslaget att lägga ner Köpingeskolan. Alliansen som enligt Bengt Gunnarsson stod enad sprack alltså vid första sammanträdet i skolnämnden.
Trelleborg • Publicerad 7 februari 2007

Tjänstemän på skolförvaltningen hade tagit fram förslaget som i går låg skolnämndens bord. Trelleborgs Allehanda rapporterade i lördags att partierna i alliansen stod enade bakom förslaget som bland annat gick ut på att man skulle lämna lokalerna i Köpingeskolan. Dels på grund av att kostnaderna för sanering skulle bli höga och dels för att elevantalet sjunker under kommande år.

Men när ärendet behandlades i skolnämnden blev beslutet ett helt annat. Samtliga partier i nämnden var nu eniga om att skolans lokalbehov måste utredas vidare

Annons

– I den bästa av världar hade det inte blivit så här. Men det var viktigt att vi skulle ha ett så enigt beslut som möjligt, säger Bengt Gunnarsson.

Men enigheten rymmer en djup spricka inom alliansen. Kristdemokraterna stod inte bakom det förslag som Bengt Gunnarsson så sent som i lördags påstod att partierna i alliansen var eniga kring.

– Jag kan bara konstatera att där var olika uppfattningar inom alliansen. Mer behöver vi inte säga, säger Bengt Gunnarsson.

Kristdemokraten Roland Hansson är förste vice ordförande i skolnämnden.

– Vi tog inte ställning till det förslaget. Ordförandens uttalande har kanske inte varit så förankrade bland de andra partierna, säger Roland Hansson.

Kristdemokraterna ville i stället att frågan skulle utredas ytterligare.

– För att kunna fatta beslut måste vi se över alla skolor i Trelleborg. Att bara titta på Köpinge/Pilevall tyckte vi var fel, säger Roland Hansson

I det läget valde Bengt Gunnarsson att backa från förslaget för att på så vis uppnå enighet i nämnden.

– Hade vi inte kompromissat hade det blivit en för oss betydligt sämre lösning, säger Bengt Gunnarsson.

Köpingeskolans framtid kommer att förbli oklar åtminstone fram till början av juli månad. Då ska den totala översynen av skolans lokalbehov vara färdig.

Annons

– Man ska inte dra saker i långbänk men har man inte bra beslutsunderlag ska man vänta tills man har det. Det finns tillräckligt med lapptäcken i kommunen sedan tidigare, säger Roland Hansson

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons