Språkundervisningen ska bli bättre

Kan eleverna lära sig något om undervisning på olika nivåer blandas i samma klassrum? Nej, tyckte några föräldrar och anmälde Trelleborgs kommun till Skolinspektionen våren 2009.
Trelleborg • Publicerad 22 oktober 2010
Flera föräldrar i Trelleborg var missnöjda med barnens språkundervisning.
Flera föräldrar i Trelleborg var missnöjda med barnens språkundervisning.Foto: 

De var missnöjda med barnens spanskundervisning.

– Så kallad stegintegrering förekommer ofta inom språkundervisning. Men det kan ju bli lite komplicerat när man blandar elever som läser kurser på olika nivåer tillsammans. Det är inte alltid en bra idé, säger Sverker Hagman, nämndsekreterare i gymnasienämnden.

– Det handlar helt enkelt om ekonomi. Ska vi kunna erbjuda språk måste vi göra såhär, säger Lars Hemzelius (FP), ordförande i nämnden.

Skolinspektionen gick på föräldrarnas linje och kritiserar Trelleborgs kommun för att ha brustit i omfattningen av lärarledd undervisning. Men stegintegrering kommer inte att försvinna. Den ska bara planeras bättre. Nämnden har nu beslutat att en rektor ska vara med i den pedagogiska planeringen och därmed säkerhetsställa alla elevers garanterade undervisningstid.

Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.