Annons

Språket flödar utan böcker

Textboken Vale 8 ligger orörd på Sebastian Zakrissons datorväska trots att spanskalektionen börjat för länge sen. På datorskärmen avlöser det ena spelet och programmet det andra.
Trelleborg • Publicerad 15 oktober 2009
Foto: 
Foto: 
Catrin Arildsson är initativtagare till ett it-språkprojekt som eleverna i åttan, Frans Nordqvist, Jesper Persson och Sebastian Zakrisson arbetar med på lektioner och i självstudier.
Catrin Arildsson är initativtagare till ett it-språkprojekt som eleverna i åttan, Frans Nordqvist, Jesper Persson och Sebastian Zakrisson arbetar med på lektioner och i självstudier.Foto: 
Catrin Arildsson.
Catrin Arildsson.Foto: 

TRELLEBORG. Liljeborgsskolans språkklasser använder sig sedan i våras av it-verktyg i undervisningen. Att motivera eleverna till att plugga är en stor utmaning för lärarna. Det anser språkläraren Catrin Arildsson på Liljeborgsskolan. Hon är initiativtagare till ett projekt som skolan kallar mixed learning. Det handlar om att blanda traditionell undervisning med interaktiva it-verktyg på internet.

– På en 50-minuters lektion är det kanske 20 minuter traditionellt. Resten är det här, säger Catrin Arildsson och sveper med handen ut i lektionssalen.

Annons

Där sitter eleverna med skärmarna uppfällda på sina bärbara datorer. Åttondeklassarna Frans Nordqvist och André Jeppsson håller på att skapa en dialog mellan två personer. Inte genom att skriva den på papper eller i ett dokument på datorn utan genom att välja ut animerade figurer på skärmen, välja bakgrundsmiljö och skriva in vad de ska säga. Uppdraget är att få in tre specifika grammatiska regler i dialogen.

– Texten är det viktigaste, säger Frans Nordqvist.

– Ja när vi är klara med den och har tid över får vi hålla på och ändra bakgrund, säger André Jeppsson.

Hur gjorde ni innan ni hade det här programmet?

– Då skrev vi ner det här, säger Frans och pekar på kollegieblocket där dialogen är förberedd.

– Hade vi tur fick vi läsa upp den också.

Förhoppningen är att undervisningssättet, som används av tre språklärare på skolan, ska spridas.

– Våra elever kommer att sitta framför datorerna om tio år. Därför går det inte att bara använda sig av häften och böcker. Det har blivit viktigare att satsa på kreativitet och motivation, säger Catrin Arildsson.

På en vit smartboard, en projektorduk som känner av rörelser, visar hon presentationer av sitt sommarlov som eleverna gjort. Några elever har gjort handskrivna presentationer, men flera har valt att lägga ljud och bilder till sina presentationer. It-verktygen är också bra för att få föräldrar engagerade, anser Catrin Arildsson.

– När eleverna kommer hem och får frågan "vad har ni gjort idag?" behöver de inte svara "ingenting". De har något att visa upp, säger hon.

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons