Annons

Språkbegåvning på väg till S:t Petersburg

Erik Svärd är sjutton år och talar sex olika språk. Nu har han fått stipendiepengar för att åka till Ryssland och lära sig ett till.
Trelleborg • Publicerad 23 december 2009
Foto: 
Utöver språken håller Erik Svärd på med musik och programmering. "Jag har så många intressen, det är svårt att välja en sak", säger han.
Utöver språken håller Erik Svärd på med musik och programmering. "Jag har så många intressen, det är svårt att välja en sak", säger han.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. På jullovet i åttonde klass ville Erik Svärd lära sig språket Sindarin, som talas i JRR Tolkiens sagovärld. Det visade sig svårt, så Erik började leta efter ett enklare språk att studera. Han hittade esperanto, och läste hela kvällen. Nästa morgon kunde han bilda enkla meningar. Han fortsatte under lovet.

– När jag kom tillbaka till skolan märkte jag att det gick mycket lättare med franskan, säger Erik Svärd.

Annons

Han hade inte varit särskilt intresserad av språk innan dess, men esperantostudierna väckte ett språkintresse som bara har växt och växt. Tre år senare talar Erik engelska, franska, spanska och arabiska, utöver esperanto och svenska.

Nu har han fått pengar från Åke Ringbergs stipendiefond för att utveckla sina språkkunskaper ytterligare. Stipendiet ska bekosta tretton veckors intensivstudier i S:t Petersburg. Erik Svärds sjunde språk blir ryska.

– Kursen har 25 lektioner i veckan. Jag hoppas kunna prata flytande i vardagliga situationer när jag kommer hem, säger han.

Vad det är med språk som intresserar honom så mycket kan Erik inte riktigt sätta fingret på. Det handlar egentligen inte om praktisk nytta.

– Språk är som en konstform. Varje språk har en egen känsla. Det öppnar också upp för andra kulturer. När jag läser Arabiska ser jag den kulturen på ett annat sätt. Men det är inte därför jag läser språk, det kommer på köpet.

Erik går andra året på gymnasiet och trivs. Han får möjlighet att anpassa sin studieplan på Söderslättsgymnasiet så att han kan ägna sig åt språkstudierna och annat som intresserar honom.

Vad han ska göra efter studenten har Erik inte funderat på än, mer än att han vill använda sina språkkunskaper. Däremot vet han precis vilka språk han ska lära sig härnäst.

– När jag är i Ryssland ska jag försöka lära mig persiska. Och när jag kommer hem ska jag börja med polska.

Lucas Dietrichson
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons