Sportlovsaktivitet för tomma magar
-Det är trolldeg vi bakar, skojar Felix Leufvenius, ett av barnen som deltar i brödbakandet på Trelleborgen.
Museipedagogen Peter Ross-Lindholm menar istället att det är flatbröd. Ungefär likadana bröd bakades även på vikingatiden. Enda skillnaden är att på den tiden användes inget salt. Det var helt enkelt för dyrt.
-Först på 1100-talet gick priserna ner och då började salt användas mer och mer i matlagningen, berättar han.
Peter Ross-Lindholm berättar att alla barnen runt elden är förskole- och skolbarn från Trelleborg.
-Fast jag är från Smyge, ropar Eleonore Badelt bestämt.
Hon är här tillsammans med sin lillebror Benjamin och de har varit här hela dagen. Under morgonen lyssnade de på sagor. Eleonore Badelt tyckte att sagan om den busiga guden som klippte av håret på en gudinna var bäst. Historien slutade med att guden fick sin mun hopsydd. Förutom att baka bröd och lyssna på historier har barnen även fått slunga band. Resultatet blev armband och halsband.
-På vikingatiden gjorde de bågsträngar av djursenor på samma sätt, berättar Peter Ross-Lindholm.
Felix Leufvenius är en riktig veteran. Det är tredje eller fjärde året i rad som han är här på sportlovet. Och till sommaren tänker han vara med på sommarlägret.
-Då är man här i en hel vecka och skjuter med pil och båge, går på styltor och grillar korv med bröd, berättar han.