Annons

Spontant inhopp gav riksspelmanstitel

Folkmusikern Maria Bojlund blev upptäckt av en jury vid Riksspelmansstämman. Nu kan hon titulera sig riksspelman.
Trelleborg • Publicerad 19 juni 2007
Maria Bojlund är väldigt glad över den nya titeln som hon tror kommer att underlätta avsevärt i sin fortsatta karriär inom folkmusik.
Maria Bojlund är väldigt glad över den nya titeln som hon tror kommer att underlätta avsevärt i sin fortsatta karriär inom folkmusik.Foto: Bild: Thomas Lindqvist

– Det är väl först nu det har börjat gå upp för mig vad som hänt. Det gick ju så snabbt allting, säger Maria Bojlund och skrattar.

Hon kommer från Trelleborg och spelade fiol på Musikskolan sedan hon var 14 år. I dag bor hon i Lund och har hunnit bli 29. Intresset för folkmusik är starkt. Hon spelar flitigt på olika spelmansstämmor i hela landet.

Annons

I helgen var hon funktionär vid Riksspelmansstämman i Degerberga där Zornjuryn medverkade. De lyssnar varje år på knappt hundra spelmän som söker den åtrådda riksspelmanstiteln.

– Jag hade väl en tanke på att anmäla mig. Men det gör man långt i förväg då jag var upptagen på Irland, berättar Maria Bojlund.

Någon anmälan visades sig inte behövas för hennes del. En jurymedlem, som hört henne spela tidigare, fick nämligen syn på henne under stämman. Han ordnade så att hon fick spela inför juryn ändå.

– Jag gjorde snabbt iordning ett program med en slängpolka, en vals och en engelska. När jag väl skulle spela upp glömde jag vad jag valt och fick fråga juryn! Alla andra hade tränat i flera månader. Då blir det lite skillnad.

Juryn gillade det spontana inhoppet. På kvällen fick hon beskedet att hon var en av de 14 som fick titeln riksspelman. Totalt var det 83 som spelade upp.

– Jag är jätteglad! Detta gör att jag kommer att få mycket lättare att boka konserter, säger hon.

I framtiden hoppas hon kunna försörja sig inom musiken.

– Jag älskar att skapa folkmusik. Men jag kan också tänka mig att undervisa.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons