Spöken på Söderslätt
Ofta handlade berättelserna om övernaturliga händelser och det var med förtjusning blandad med skräck som barn och vuxna i Trelleborg lyssnade till historierna om de sopande mamsellerna,
Albäckafrun, Bastarännesoen och framför allt Ehrenbuschen som på själva julnatten skulle kunna höras spränga fram genom gatorna åkande i sin kista från gravkoret i S:t Nicolai kyrka.
Många gånger tyckte sig barnen efter att ha lyssnat till historierna i de mörka bostäderna se allsköns oknytt i vrårna och höra mystiska ljud utifrån när det var dags att gå till sängs.
I Trelleborg berättades även sägnen om stadens kopparportar och på många gårdar fanns det (och finns fortfarande) historier om underjordsfolket. De många högarna i landskapet på Söderslätt har gett upphov till en rad sägner och även källorna i landskapet har väckt berättarlustan.
Förutom de speciella trelleborgsspökena förekom även i Trelleborg berättelser om Bäckahästen, som ju är känd även på en rad andra platser i Skåne, och om sjöråt och andra gastar, troll och spöken som det berättats om även på andra håll.
Medan trollen och andra naturvarelser var skygga och höll sig på ensliga platser fanns spökena, de döda som gick igen, mitt bland människorna.
Många av berättelserna knyts till helgdagar, speciellt kring julhelgen tilldrar sig många av de gamla historierna, sin tids skräckfilmer.
Uppgifter om troll och spöken har hämtats från "Sagor och Sägner i Skytts härad" av Olof Christoffersson samt "Spöken och Trolltyg i det gamla Trelleborg" av Harald Lindal.