Annons

Splittring om skollunch

Trelleborg • Publicerad 13 september 2007
Lars Hemzelius (fp).
Lars Hemzelius (fp).Foto: 

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden är splittrad i frågan om att avgiftsbelägga skolluncherna ifall förvaltningen får en procent mindre anslag i nästa års budget. "Luncherna ska vara gratis", anser Johnny Nilsson (s).

Den politiska frågan är än så länge på planeringsstadiet, men har delat alliansen och oppositionen i gymnasienämnden i två olika läger.

Annons

- Budgeten är inte lagd ännu, och vi vet ju inte hur mycket medel kommunstyrelsen ger oss, men får vi en procent mindre så måste vi spara in. Och då kan luncherna komma att avgiftsbeläggas, säger Lars Hemzelius (fp), ordförande i gymnasie- och vuxentutbildningsnämnen.

Enligt Hemzelius kan det lika väl bli aktuellt att pengarna till kompetensutbildning och personalresurser bantas ned om nämnden får mindre pengar för budgetåret 2008.

- Det här ju något vi absolut inte vill eller överhuvutaget klarar av, men vi kan bli tvungna om vi inte får tillräckligt med medel av kommunstyrelsen. Egentligen har inte skolan några möjligheter att spara. Utan den här planen har tagits fram för att kommunstyrelsen begärt det, betonar Hemzelius.

Diskussionen om eventuella besparingar föranleds av en känslighetsanalys, gjord av förvaltningen, som visar vad som händer om en procent måste sparas i förvaltningen. En procent i gymnasie- och vuxenutbildningens budget motsvarar 1, 8 miljoner kronor.

Frågan om besparingar väcktes vid nämndens möte i onsdags, då socialdemokraterna förlorade i en votering som slutade med 7-5. Socialdemokraterna gick nämligen emot förslaget om att avgiftsbelägga måltiderna.

- Skolluncherna ska vara gratis. Det är en hjärtefråga för oss. Med fri lunch blir det bättre studieresultat, menar Johnny Nilsson (s), som är nämndens andra vice ordförande.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons