Annons

Spindeljakt efter varningar

Veronika Greko var säker på att hon hade drabbats av giftspindlar i sitt hem. Men på Malmö terrarium blåste man av faran.
Trelleborg • Publicerad 4 november 2005
Veronika Greko fångade in den misstänkta spindeln och fick den artbestämd i Malmö. Bild: Claes Nyberg
Veronika Greko fångade in den misstänkta spindeln och fick den artbestämd i Malmö. Bild: Claes NybergFoto: 

Den giftiga luffarspindeln som hittats på olika håll i Skåne har gjort Veronika Greko uppmärksam. När hon i onsdags hittade ett litet kryp i sin kök i Klagstorp blev hon misstänksam.

– Den såg ut som luffarspindeln som jag har sett på bild. Och så hade den huggtänder! säger hon.

Annons

Hon tänkte på sina fyra barn, fyra kattungar och kanin och bestämde sig för att ta det säkra före det osäkra. Hon fångade modigt in den i en burk. Där lade den genast två ägg.

– Det tyder ju på att den kan ha lagt flera ägg i köket, menade Veronika Greko.

I går kväll åkte hon in till Malmö terrarium för att få spindeln kontrollerad. Men efter bara några minuter kunde hon pusta ut: det var ingen luffarspindel utan en helt ofarlig ogiftig spindel.

– Det känns skönt att få reda på. Men jag fick höra att det var bra att jag åkte in och kollade upp den eftersom luffarspindeln finns lite här och där nu, sa hon.

Sofia Bergström

a Luffarspindel

nFör två år sedan upptäcktes luffarspindeln Tegernaria agrestis i Danmark och för ett år sedan på Pepparholmen vid Öresundsbron.

n För en och en halv månad sedan hittade man den giftiga spindeln i Ystad. Den finns även i Malmö och i Bunkeflostrand.

n Blir man biten av en luffarspindel måste man åka akut till sjukhus. Risken att bli biten är emellertid liten eftersom den oftast håller till på industriområden och bangårdar.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons