Annons

Spillvärme kan värma 400 villor

Miljönämnden i Trelleborg vill att BP Chemicals i Trelleborg ska undersöka om inte den stora mängd värme som företaget använder till kylning skulle kunna användas på något sätt.
Trelleborg • Publicerad 12 mars 2003

Det framgår av det yttrande som nämnden antog på sitt sammanträde i måndags angående BP Chemicals ansökan om att få öka produktionen till 130 000 ton polystyren per år. Miljönämnden anser att företaget skulle kunna utnyttja värmen från kylningen på något sätt, eftersom den motsvarar 12 gigawattimmer. - Det motsvarar uppvärmningen av ungefär 400 villor, säger Lars Robert Göransson, tillförordnad miljöchef i Trelleborgs kommun. Svårigheten är att det inte finns några ledningar dragna till BP Chemicals anläggning i Trelleborgs hamn där värmeöverskottet skulle kunna ledas ut som fjärrvärme. - En tanke kan vara att använda värmeöverskottet till elproduktion, menar Lars Robert Göransson. När det gäller utsläppen till luft från fabriken anser miljönämnden att de i dag inte utgör något hälsoproblem. De störningar som finns gäller lukten och inte heller där har miljöförvaltningen tagit emot några klagomål på senare år. Enligt miljönämnden bedriver bolaget ett aktivt miljöarbete med att minska utsläppen till luft. - Vi har goda erfarenheter av företagets miljöarbete, säger Lars Robert Göransson. Miljönämnden menar också att det är viktigt att BP Chemicals kontinuerligt följer upp och utvärderar riksfaktorer både inom företaget och i området. I övrigt har miljönämnden inget att erinra mot den planerade ökningen av produktionen vid BP Chemicals.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons