Annons

SPI kan lämna alliansen

Sexpartialliansen kommer inte att gå till val som en enad front. Sveriges pensionärers intresseparti, SPI, tvekar om ett fortsatt samarbete.
Trelleborg • Publicerad 7 maj 2010
I oktober 2006 tog partierna i alliansen de första stegen i ett gemensamt samarbete. Frågan är om det blir fler. På bilden Roland Hansson (KD), Birger Lindgren (SPI), Christina Björklund (FP, nu C), Anders Svensson (MP), Ulf Bingsgård (M) och Patrik Holmberg (C).
I oktober 2006 tog partierna i alliansen de första stegen i ett gemensamt samarbete. Frågan är om det blir fler. På bilden Roland Hansson (KD), Birger Lindgren (SPI), Christina Björklund (FP, nu C), Anders Svensson (MP), Ulf Bingsgård (M) och Patrik Holmberg (C).Foto: 

– Vi kommer inte att ta ställning till det förrän efter valet. I valrörelsen kör vi själva och lyfter fram våra egna frågor, säger SPI:s avgående gruppledare Birger Lindgren.

Även inför förra valet tvekade SPI att alliera sig i den borgerliga alliansen, som från början bestod av M, FP och C. Först några veckor efter valet hoppade SPI på båten. Nu velar man igen. Ett fortsatt samarbete hänger helt på utgången av valet.

Annons

– Om inte alliansen vinner så är det frågan ifall det är bättre att sitta kvar i den gruppen eller vara frifräsare, säger Birger Lindgren och menar att hans parti även tvekar att vara med i en allians ifall Moderaterna blir för starka.

SPI tycker att samarbetet inom alliansen har fungerat bra hittills, men att det finns en baksida. Lindgren menar att SPI och de andra mindre partierna har svårt att få ut sitt budskap.

Förslag som kommer från de mindre partierna presenteras inte alltid som ett förslag från respektive parti, eller ens som ett alliansförslag. Istället får det största partiet, Moderaterna, uppmärksamhet för de förslag som går igenom, menar Lindgren. Följden blir att SPI och de andra småpartierna inte får credit för den insats man gör för Trelleborgs utveckling.

– I pressen verkar det som att det är Moderaterna som ligger bakom alla förslag. Det känns lite tungt när man suttit och jobbat med frågorna, säger Birger Lindgren som tycker att partiet hamnat i skymundan.

– Jag tror att alla allianspartierna känner så, utom Moderaterna.

Menar du att kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) tar åt sig äran av era förslag?

– Nej, men ibland kunde han tydliggöra att upprinnelsen till ett visst förslag kommer från ett annat parti. Eller i alla fall att det är ett förslag från alliansen, säger Birger Lindgren.

Vad är viktigast - att kunna påverka Trelleborgspolitiken eller att synas i media?

– Det viktigaste är att få igenom sin politik, men det är också viktigt att synas, särskilt ett valår.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons