Annons

Spelmansstämma tvingades skula

"Det har varit lite tufft väder, men vi lyckas ändå. Så länge det inte regnar", sa Ola Pärson. Tio minuter senare trängdes publik, folkdansare och musiker i Köpmansmagasinet.
Trelleborg • Publicerad 30 juni 2013
Snart tre år gamla Emma Sundin tar skydd tillsammans med pappa Mathias Sundin medan de lyssnar på morfar som spelar.
Snart tre år gamla Emma Sundin tar skydd tillsammans med pappa Mathias Sundin medan de lyssnar på morfar som spelar.Foto: Anna Wahlgren

Regnet höll sig borta under den sedvanliga marschen från hamnen, men Gull-Britt Bergström har tagit på sig en regnponcho över sin folkdräkt för att inte riskera något.

När marschen gått över ängen och bort till scenen strax norr om Köpmansmagasinet tar Ola Pärson, ordförande i Söderslätts Folkdanslag, till orda. Han välkomnar publiken som vågat sig ut trots en regntung sky och ett antal skurar tidigare under lördagen. Årets invigningstalare, Börje Nerheden, lovar att inte bli långrandig.

Annons

– När jag berättade där hemma att jag skulle inviga årets stämma sa min fru: "Nej, inte du. Du slutar ju aldrig att prata". Men hon har fel.

För att motbevisa hustrun valde Börje Nerheden att inviga den 28:e spelmansstämman på Smygehuk med en sång i stället för ett tal. Efter den insatsen hann musikerna bara med något stycke till innan de fick retirera, för Ola Pärsons uppmaning – eller kanske var det en önskan? – om att regnet skulle hålla sig borta resten av dagen verkade inte väga speciellt tungt.

– Eftersom det regnar flyttar vi in och lyssnar på Bälgadraget i Magasinet. Sedan får vi väl försöka ordna en liten dansbana där med, meddelar han genom knastrande högtalare.

Några som är vana vid regn är dansarna i Lekstugan Verdandi. Liksom vid spelmansstämman 2007 har de åkt från Landskrona för att få dansa längst i söder. Även den gången regnade det.

– Det var uppehåll precis när vi dansade, men banan var blöt och någon trillade faktiskt, säger Jessica Kronvall som tillsammans med Håkan Andersson skulade under ett träd innan de tvingades gå inomhus.

– De här kläderna är man ju lite rädd om, de tål inte vatten hur som helst, säger Håkan Andersson.

– Skjortan är i linne så den går bra att tvätta, men västen är i ull så den har jag faktiskt aldrig tvättat.

Tillsammans med Bälgadraget åkte Lekstugan Verdandi buss ner till Smygehuk. De planerade att åka hem redan samma dag igen, men förhoppningsvis fick de uppleva en stunds solig stämma innan dess för några timmar senare skingrades molnen. Kanske har Ola Pärson trots allt tumme med vädergudarna..?

Maria Sällberg
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons