Spelet där gemenskapen är viktigare än att vinna

"Hur det går? Det går åt skogen." Ruth Nilsson tar upp sina klot och begrundar situationen. Kloten har inte rullat hennes väg denna torsdag. Ruth och lagkompisen Siv Westergaard ligger under med 8-9 i matchen mot Gunvor Brobeck och Bibbi Olsson.
Trelleborg • Publicerad 17 augusti 2006
Det går åt skogen! skrattar Ruth Nilsson när TA frågar hur det går i boulematchen. Men Ruth är lika glad ändå.
Det går åt skogen! skrattar Ruth Nilsson när TA frågar hur det går i boulematchen. Men Ruth är lika glad ändå.Foto: 
Med kraftig underskruv firar Knut Engström iväg bouleklotet på Gylle stadion. Sune Brobeck och Alice Wollin tittar spänt på. BILD: CLAES NYBERG
Med kraftig underskruv firar Knut Engström iväg bouleklotet på Gylle stadion. Sune Brobeck och Alice Wollin tittar spänt på. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Ruth och Siv gör ett tappert försök att vända underläget, men förlorar till slut med 9-13.

– Bättre lycka nästa gång, säger Ruth och verkar inte alltför nedslagen efter förlusten.

På frågan vad som är svårt med boule svarar hon:

– Det är att klotet ska komma så nära den lilla kulan som möjligt. Proffsen kan det, men inte vi, säger hon och skrattar.

Det hela blir inte enklare av att grusbanorna på Gylle stadion är full av stenar som gör spelet svårbemästrat. Landar klotet på en sten kan det fara iväg hur som helst.

– Fast det är lite av tjusningen, säger Ruth.

Gylle och Kyrkoköpinge PRO samlas varje torsdag för några parti boule. De spelar så länge det är hyfsat varmt ute och en del spelar även inomhus på vintern.

Även om själva spelet är underhållande så är den sociala samvaron minst lika viktig för pensionärerna. Efter två partier brukar boulespelarna ta en kopp kaffe innan de kör en runda till.

När spelet kommer igång igen är det nya konstellationer som möter varandra. Gunvor Brobeck slår sig ihop med Alice Wollin och utmanar Bertil Almhov och Knut Engström.

Gunvor är säker på att de ska förlora, men hon och Alice inleder strålande och leder snabbt med 9-0. Mycket tack vare att Bertil och Knut misslyckas kapitalt med sina försök att slå bort damernas klot.

– Det är inte roligt att spela med Bertil och Knut, de skjuter bara bort våra klot. De är helt skjutgalna, säger Gunvor. Männens taktik betalar sig snabbt och vips står det 8-9.

– De avgår med segern hur man än bär sig åt, suckar Gunvor.

När Bertil sedan har chansen att avgöra vänder sig Gunvor till Alice och säger uppgivet:

– Nu är vi till råttorna!

Damerna klarar sig den gången, men en stund senare får Bertil och Knut tre klot närmast kulan. Spelet är slut.

– Ja, jag sa väl det, suckar Gunvor och går tillsammans med sin kompanjon in till kaffepausen. Och som tur är smakar kaffet lika gott oavsett om man vinner eller förlorar.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

Fakta:

Den forma av boule som är vanligast i Sverige kallas pétanque och har sitt ursprung i Frankrike i början av 1900-talet.

På 1940-talet tog Prins Bertil med sig sporten till Sverige, men det tog många år innan pétanque fick rejäl spridning i landet.

1977 bildades Svenska Bouleförbundet och i dag har förbundet drygt 7 000 licensierade medlemmar.

Antalet klubbar är ungefär 300. De dominerande områdena är Skåne, Västsverige och Stockholmsregionen.

Källa: Svenska Bouleförbundet

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.