Annons

Spelet blev verklighet i hamnen

Bensinångorna ligger tunga över asfalten och hitsen dunkar ur högtalarna. Trelleborgs hamn har förvandlats till en stuntcirkus med driv i.
Trelleborg • Publicerad 2 maj 2012
"Det här ska ni inte prova hemma", förmanade konferenciern när bilarna fick misstänkt mycket slagsida.
"Det här ska ni inte prova hemma", förmanade konferenciern när bilarna fick misstänkt mycket slagsida.Foto: 
James Bond mitt i en biljakt? Inte riktigt, bara en ovanligt het uppvisning i bilkörning.
James Bond mitt i en biljakt? Inte riktigt, bara en ovanligt het uppvisning i bilkörning.Foto: Tom Wall

Två småkillar susar in på varsin motorcykel och stajlar för publiken. De heter Tim och Julian, kommer från Tyskland och är sju och nio år gamla. De reser runt med sina familjer i Aranis Klaas stuntshow, och i måndags och tisdags inledde de Monstertruck- showerna i Trelleborg. Vid staketet står Jim Partanen, också han nio år, och ser på när de utför en serie halsbrytande hopp genom en brinnande ring.

– De gör precis som vi gör i ett racerspel, säger han och berättar att han aldrig skulle våga sig på att utföra samma sak som dem i verkligheten.

Annons

Sedan vänder han sig mot skådeplatsen igen, i väntan på de riktigt stora monsterbilarna som utlovas i slutet av föreställningen. Precis intill vallen till hamninloppet har de gigantiska fordonen ställt upp med havet som fond. I den allra sista aprilsolen ser de små hytterna ovanligt smäckra ut på sina jättedäck.

Trelleborgs hamn skulle en kväll som denna lätt kunna misstas för en filminspelningsplats i Hollywood. Speciellt när en av de våghalsiga chaufförerna klättrar upp på en stege som ska köras sönder av en gammal skruttig SAAB.

Publiken drar efter andan men stuntmannen är proffsig. Graciöst hoppar han ner i precis det ögonblick som bilen kraschar in i stegen så att flisorna far. Bilarna sladdar vidare i kvällssolen och publiken jublar.

Emma Lind
Liv Akne Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons