Spekulanter i kö till Lilla Markie gård

Tvåhundrafem hektar tio plus-jord, kan det vara något? För minst 50 miljoner kronor? Då är kanske Lilla Markie gård något att fundera på.
Trelleborg • Publicerad 11 mars 2007
Lilla Markie gård är till salu. 205 hektar växtodling till ett pris på minst 50 miljoner kronor. Bild: Pernilla Sjöström
Lilla Markie gård är till salu. 205 hektar växtodling till ett pris på minst 50 miljoner kronor. Bild: Pernilla SjöströmFoto: 

Sedan nuvarande ägaren, Dag Hermansson, köpte Ullevi egendom för drygt 80 miljoner kronor för en dryg månad sedan har han beslutat sälja Lilla Markie som han ägt och drivit sedan år 2000.

Drygt 167 hektar av marken ligger i anslutning till gården och hektarpriset lär hamna omkring toppnivån på Söderslätt, cirka 200000 kronor per hektar. Resterande mark ligger i Grönby. Sockerkvoten ligger på 292 ton polsocker. Till gården hör en 8-rums mangårdsbyggnad på 350 kvadratmeter, ekonomibyggnader med tork och egen lagringskapacitet på 1500 ton.

Hittills har Skånegårdar AB: s annons på hemsidan lockat ett tiotal spekulanter från både sidor av Öresund. För en dansk lantbrukare är fördelen att markpriset är omkring 25 procent lägre på den svenska sidan än på den danska.

När Lilla Markie såldes senast, år 2000, var arealen 162 hektar och priset hamnade den gången omkring 25 miljoner kronor.

Just nu pågår visningar av gården och upprättandet av kalkyler. Försäljningen beräknas bli klar under mars månad.

Ett skäl till att så många danskar vinner budgivningen om svenska, framför allt skånska, gårdar kan vara att en fastighetsägare som säljer i Danmark får skjuta upp sin reavinstskatt oberoende av vilken typ av fastighet han säljer och oberoende av var i världen han köper en ersättningsfastighet. En dansk lantbrukare kan alltså bjuda med oskattade pengar.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.