Specialtomatens bästa tid är nu
– Tidigare har man i stor utsträckning importerat specialtomaterna från Holland men nu är det fler och fler svenska odlare som börjat producera dem, säger Poul Erik Lund, anläggningschef på Alfred Pedersen & son AB i Dalköpinge.
I Dalköpinge odlar man tomater på åtta hektar. Idag står specialtomaterna för nästan hälften, närmare bestämt tre hektar. Åtta olika varianter finns representerade i växthusen och de första såldes i mitten av mars.
– Det är olika gula, oranga, röda, randiga och torpedformade tomater, säger Poul Erik Lund.
Han tror att intresset för de små primörerna ökat i och med större exponering i bland annat matlagningsprogram på tv. Sedan är de vackrare och lite mer exotiska att titta på tycker anläggningschefen. Tomatfabriken utanför Trelleborg kan i viss mån anpassas efter vad slutkunderna efterfrågar.
– Det är egentligen inte optimalt att odla så pass många olika produkter men nu har vi skrivit ett kontrakt med Ica och fått ett fast pris. Framtiden får utvisa hur vi sedan ska anpassa produktionen.
Att den svenskodlade specialtomaten har kommit för att stanna är dock säkert hävdar Poul Erik Lund.
– Ja, det är helt klart att det är på det viset.