Annons

Specialönskemål om skolmat får nej

Flera föräldrar i Trelleborg har begärt särskild kost till sina skolbarn. Man har i brev till kommunen önskat att barnen ska få mat enligt Miljöstyrningsrådets kriterier.
Trelleborg • Publicerad 12 december 2013
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

- De flesta av dessa kriterier uppfyller vi redan i dag, säger kostchef Ulrika Arnell.

Men bland dessa kriterier ingår även regeln att allt kött ska ha Sverige som ursprungsland. Detta kan man inte garantera från kommunens håll. När servicenämnden upphandlar kan man inte ange som krav att livsmedel ska komma från Sverige, det strider mot EU-regler kring upphandlingar.

Annons

- Vi beställer all mat från Scan i dag och det ska vara enbart svenskt kött. Men vi kan ändå inte garantera något sådant, det är en omöjlighet, säger han.

Ulrika Arnell menar också att det är tidskrävande att gå igenom dessa önskemål om specialkost.

Servicenämnden tog upp frågan på ett möte i tisdags. Där beslutades att de som önskar specialkost ska erbjudas vegetarisk kost istället.

- Vi kan inte servera à la carte på skolorna. Vi har en huvudrätt och en vegetarisk rätt. Man får välja mellan dessa, säger Gunnar Grafström (M), ordförande i servicenämnden.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons