Annons

Spase Stojanovski firar makedonsk högtid

Trelleborg • Publicerad 1 augusti 2006
Spase Stojanovski kom till Trelleborg 1961 och jobbar i dag på Pergo. Han är en av hundratals makedonier som slagit sig ner här sedan 60-talet. BILD: MÅRTEN SVEMARK
Spase Stojanovski kom till Trelleborg 1961 och jobbar i dag på Pergo. Han är en av hundratals makedonier som slagit sig ner här sedan 60-talet. BILD: MÅRTEN SVEMARKFoto: 

Spase Stojanovski är en av Trelleborgs många makedoner som under onsdagen firar den makedonska helgdagen Ilinden och helgonet Ilija ( St Elias) namnsdag och uppstigning till himlen.

Hur ska du fira, Spase?

Annons

– Här i Sverige tar jag det lugnt. Vi ska hem till en som heter Ilija och gratulera honom på namnsdagen. Men i Makedonien, där de flesta trelleborgare med makedonsk anknytning är nu, är det stor folkfest i alla städer.

Varför har ni inte folkfest i Trelleborg också?

– Nästan alla är nere i Makedonien nu, semestrar och hälsar på släkt och vänner. Jag ska också snart åka dit.

Varför är den 2 augusti en makedonsk högtid?

– Dagen är både en nationaldag som påminner oss om Ilinden-upproret mot det ottomanska riket den 2 augusti 1903, och en kristen-ortodox helgdag som firar profeten Elias uppstigning till himlen.

Men ni har ännu fler nationaldagar?

– Ja, nuförtiden firar vi också den 8 september. Då blev Makedonien självständig republik 1991, när Jugoslavien splittrades.

Varifrån kommer de makedonier som bor i Trelleborg?

– Många är från Bitola-regionen i sydvästra Makedonien. De flesta kom på 60-talet och nu bor det både andra och till och med tredje generationen makedonier här.

Märks makedonien i Trelleborg?

Annons

– Vi har en klubb, men inte alla är medlemmar där. Och så tycker jag det är synd att kommunen inte flaggar mer för Makedonien. Bitola blev vänort med Trelleborg på 90-talet, men det märks faktiskt inte alls här. I Bitola flaggar man ofta med svenska flaggan på helgdagar, så varför inte göra detsamma här?

Louise Voll Ercolino

Bonus-fakta:

Visste du att Makedonien...

...är det namn på en nation i Europa som lyckats överleva längst av alla.

...är hemland för kända Kocani Orkestar som gett konserter flera gånger i Sverige.

...just nu kandiderar för att bli medlem i EU.

Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons