Annons

Sparpaket äventyrar jobben på Pergo

Golvtillverkaren Pergo tvingas sjösätta ett sparpaket på 100 miljoner kronor, vilket kommer att leda till personalnerskärningar även i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2005

De dystra siffrorna i halvårsrapporten, presenterad på fredagen, gör att Pergo nu planerar att göra sig av med personal.

Trots att omsättningen steg från 671 miljoner i fjor till 717 miljoner kronor för andra kvartalet i år, tvingas Pergo redovisa en förlust på fem miljoner kronor för aktieägarna. Samma period i fjor gav en vinst på 10 miljoner.

Annons

Men nytillträdde vd:n Tony Sturrus vill egentligen inte hålla med om att bolagets vinst sjunker:

– Det låter som en båt som sjunker, tycker han. Resultatet för andra kvartalet var visserligen inte vad vi hoppats, men det finns en rad saker som bidragit till det.

Tony Sturrus nämner bland annat det kraftiga avgångsvederlaget för förre vd:n Göran Bernhoff, elva miljoner kronor, samt ökade juridiska kostnader för strider kring mönsterskydd.

– Men den rena affärsverksamheten står på solid grund, anser Tony Sturrus. Å andra sidan ser vi ett behov, framför allt i Europa, att öka vår produktivitet. Vi behöver trimma organisationen för att öka vår konkurrenskraft.

– Så för att återgå till den initiala bilden av båten, så är det kanske inte en framforsande yacht vi befinner oss på, men i alla fall en båt som flyter.

Varningssignalerna får hur som helst Pergos styrelse att sjösätta ett övergripande sparpaket på 100 miljoner kronor.

Bolaget ska skära ner på fasta kostnader, leta samordningsvinster inom IT, inköp, produktutveckling och design – och minska personalstyrkan.

– Det är troligt att det även påverkar Trelleborg, kommenterar Tony Sturrus. Men jag vill understryka att det är ett initiativ vi tar över hela Europa. Och hur det blir vet vi först om tre veckor.

Sturrus har själv fått tillbringa mer tid än han trodde i Trelleborg, ungefär åtta av tio arbetsdagar, sedan han tillträdde i april.

– Jag har lärt känna de trevliga människorna här och promenerat i sta'n. Svenska har jag inte lärt mig, men jag kan tillräckligt för att beställa mat, ibland även någon öl, säger han.

Annons

Pergo har för närvarande 778 anställda, varav 280 i Trelleborg.

Lars Thulin

0410-545 20

Lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons