Annons

Spännande krockar när nytt möter gammalt

Möten i gränslandet handlar den nya utställningen på Köpmansmagasinet om. I en workshop hittade besökarna möten mellan gammalt material och ny konst.
Trelleborg • Publicerad 3 augusti 2013
Olivoljeburk blir till blommande konst. Nicola Parfitt deltar i en workshop på Köpmansmagasinets gård.
Olivoljeburk blir till blommande konst. Nicola Parfitt deltar i en workshop på Köpmansmagasinets gård.Foto: Anna Wahlgren

- Vi var här under konstrundan. Detta är ju något helt annat. Det är spännande med installationerna, säger Catrin Wennberg Parfitt.

Hon har tillsammans med sin dotter Nicola Parfitt rest från Lilla Beddinge för att se den nya utställningen Gränssnitt som öppnade på lördagen. I den närmst tropiska hettan på övervåningen går besökare runt bland konstverken som tolkade mötet mellan hav, land, stad, konst och vetenskap.

Annons

Catrin Wennberg Parfitt är lite mer engagerad i dessa mötens möjligheter än majoriteten och väljer att delta i en workshop ute på gården. I skuggan står konstnären Franco Paglialunga och klipper i plåt.

- Det finns så mycket som blir över. Det är tråkigt att det bara ligger så jag försöker hitta sätt att skapa något nytt, säger han.

Runt honom finns en rad exempel på föremål i återvunna material. Järn från en gammal motor, vattenledningar och rör bildar en dramatisk ljusstake. Ovanför honom hänger en mobil av gamla aluminiumburkar.

Catrin Wennberg Parfitt tittar runt på bordet och väljer till slut en schifferplatta och två järnrörstumpar. Franco Paglialunga tar fram en limpistol och hjälper henne att sätta fast alla delarna.

- I vanliga fall svetsar jag. Men det går inte att göra här och nu, säger han.

Catrin Wennberg Parfitt är nöjd med resultatet.

- En fin ljusstake! Jag tänkte ha den i trädgården, säger hon.

Dottern väljer att göra en blomma av plåt från en vacker olivoljeburk.

- Det är så fint när man kan se nya saker i det gamla, säger Franco Paglialunga.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons