Annons

Spaningsgrupp ska hejda inbrott

Bostadsinbrotten fortsätter att öka i Svedala och Trelleborg. Nu startar polisen i södra Skåne en särskild spaningsgrupp mot inbrott.
Trelleborg • Publicerad 4 oktober 2010
Foto: 

Gruppen på fyra personer börjar sitt arbete om någon vecka. De ska arbeta mer inriktat på misstänkta personer och platser där inbrott har skett.

Spaningsledaren Peter Malmberg är redan på plats.

Annons

– Han har senast haft en brottsamordnande roll i Trelleborg med goda resultat, säger Jörgen Sjåstad, biträdande chef för närpolisområde Söderslätt.

Satsningen gäller både Söderslätt och Österlen, två områden som har problem med ökat antal bostadsinbrott.

Varför startar ni denna grupp just nu?

– Vi har en prekär situation, med jättemycket inbrott. Allra mest har det varit Trelleborg, men det är alldeles för högt i Svedala också.

– Visst vi har vi tagit några inbrottstjuvar, men det har inte tagit slut med det. Därför vill satsa på detta mer helhjärtat, säger Jörgen Sjåstad.

Han säger att man även prioriterar inbrott eftersom de har en stor effekt på den som drabbas. Hösten vara den tid på året då bostadsinbrotten ökar.

– Och inbrotten ligger över den nivå som varit tidigare, så det behövs ett samlat grepp och någon som driver frågan på daglig basis, säger Jörgen Sjåstad.

Under året har antalet inbrott ökat både i Trelleborg och Svedala.

I Vellinge har man inte märkt samma ökning. Där har kommunen arbetat med Uppsikt Vellinge – en särskild satsning där invånarna har uppmanats att kontakta polisen så snart de ser något misstänkt i sitt bostadsområde.

Polisen på Söderslätt vädjar till allmänheten om hjälp för att stävja bostadsinbrotten.

Annons

– Om det rör sig folk i ens område som man inte känner igen är det bra att skriva upp bilnummer, och memorera vad de har på sig och hur de ser ut. Sedan kan man ringa 114 14 och lämna informationen till polisen. Alla iakttagelser när något är lite konstigt tar vi gärna emot, säger Jörgen Sjåstad, som uppmanar den som ringer att ha tålamod med att komma fram eftersom polisens telefon kan vara hårt belastad.

– Men är det ett pågående brott ska man ringa 112. Då ska vi så klart ut.

Enligt Jörgen Sjåstad är det speciella med spaningsgruppen att de får ägna sig enbart åt inbrott.

– De behöver inte släppa arbetet för att något annat händer. När det gäller arbete som är lite mer långsiktigt, då gäller det att man får jobba med det som är sagt.

Är det något annat som får stryka på foten för denna satsning?

– Givetvis, vi har inte tilldelat några extra poliser. Så det är mycket möjligt att vi får sämre resultat när det gäller kvantitativa mål inom något annat området, till exempel trafiken. Det handlar om att göra en prioritering.

INTERNAL INTERNAL
Jenny Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons