Annons

Spanien fyllde Malmrossalen

Trelleborg • Publicerad 1 februari 2007
30 musiker i Marinens musikkår och Malmrossalen fylld till sista plats, för fjärde året i följd. Torgny Hansson ledde musikkåren i hyllningen till Spanien.Bild: Anette Sjöstrand
30 musiker i Marinens musikkår och Malmrossalen fylld till sista plats, för fjärde året i följd. Torgny Hansson ledde musikkåren i hyllningen till Spanien.Bild: Anette SjöstrandFoto: 

Viva Espana var temat och musiken var spansk eller åtminstone spanskinspirerad. Rossini hade kanske inte så mycket med Spanien att göra men han skrev i alla fall Barberaren i Sevilla. Den uvertyren inledde konserten. Maurice Ravels Bolero spelades före pausen och Marinens musikkår visade att besättningen räckte till för den mäktiga avslutningen. Torgny Hansson ledde orkestern genom programmet som i övrigt huvudsakligen var spansk musik.

Några, för svenska förhållande, okända kompositörer och musiker presenterades, bland andra Enrique Granados som lät sin inspireras av några av målaren och etsaren Goyas verk. Genom att bli försenad och tvungen att ta en annan båt från New York under första världskriget omkom Granados när båten torpederades och han försvann i djupet.

Annons

Marinens musikkår är den enda musikkåren inom Försvarsmakten som enbart består av anställda musiker. För 40 år sedan fanns det 25 professionella musikkårer med omkring 600 musiker. Viva Espana är bara ett av de många program som musikkåren producerar under året. I år ingår också ett besök i Kosovo och två högvakter i musikkårens kalender.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons