Annons

Späckat nationaldagsfirande

Årets nationaldag firades på Fagerängen och i Parken. Nytt för i år var att kommunfullmäktiges ordförande hälsade nya svenska medborgare välkomna till Trelleborg. Men bara fyra dök upp.
Trelleborg • Publicerad 6 juni 2006
Firandet tog sin början på Fagerängen på förmiddagen. Här bjuder Sabah Fakhro på ett trumsolo inför publiken som samlats i solskenet utanför Backafall.
Firandet tog sin början på Fagerängen på förmiddagen. Här bjuder Sabah Fakhro på ett trumsolo inför publiken som samlats i solskenet utanför Backafall.Foto: 
Trelleborgs Musikkår gick i täten med fanor under marschen till Parken under nationaldagen i går. Där bjöds på underhållning med Gunhild Carling Family Variete, flagghissning, musik och högtidstal. Bild: Claes Nyberg
Trelleborgs Musikkår gick i täten med fanor under marschen till Parken under nationaldagen i går. Där bjöds på underhållning med Gunhild Carling Family Variete, flagghissning, musik och högtidstal. Bild: Claes NybergFoto: 
Nytt för årets nationaldagsfirande var att nya svenska medborgare hälsades välkomna. Arton personer väntades komma men de blev bara tre: Alla Wallin, Shaimaa Doweis och dottern Rose Haidari.
Nytt för årets nationaldagsfirande var att nya svenska medborgare hälsades välkomna. Arton personer väntades komma men de blev bara tre: Alla Wallin, Shaimaa Doweis och dottern Rose Haidari.Foto: 

Startskottet för årets nationaldagsfirande i Trelleborg var en barnparad på Fagerrängen. Vid 14-tiden var det dags för nästa punkt i programmet: samling på Stortorget till musik av Trelleborgs musikkår. En halvtimme senare: avmarsch mot Parken.

Där satt väninnorna Birgitta Almgren och Kerstin Svalin.

Annons

– Jag kom hit mycket för att jag tycker om Gunhild Carling och Trelleborgs musikkår, säger Birgitta Almgren.

Hon tycker att det är något visst med nationaldagen.

– Ja, jag är rojalist. Jag tycker om nationaldagen, det är högtidligt på något sätt, säger hon.

Nytt för i år var att Nils-Gunnar Snygg, kommunfullmäktiges ordförande, hälsade trelleborgare som blivit svenska medborgare under förra året välkomna.

En personlig inbjudan hade skickats till ca 120 personer. Arton väntades komma. Men bara fyra dök upp.

– Traditioner tar tid, konstaterade Nils-Gunnar Snygg från scenen.

Alla Wallin som flyttat till Sverige från Ukraina fick ta emot ett diplom med Trelleborgs vapen och en svenska-flaggan pin. Hon beklagade den dåliga uppslutningen.

– Jag tycker att det är fantastiskt bra med en välkomstceremoni. Synd att så få kom. Det är bra om det här blir en tradition, säger Alla Wallin.

– Jag fick vänta nästan två år på att bli svensk medborgare. Det var jobbigt. Men idag är jätteglad.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons