Sött är tillbaka i Anderslöv

Sockerfritt fikautbud lockade inte eleverna på Väståkraskolan i Anderslöv. Nu har skolan återinfört kakor och läsk i sortimentet.
Trelleborg • Publicerad 7 april 2008

- Vi försökte med frukt och mineralvatten i höstas. Det slutade med att vi fick slänga frukten och gick 1 500 kronor back, säger fritidsledaren Leif Rahnasto, som ansvarar för elevkaféet på skolan.

Återinförandet av kakor och läsk ifrågasätts av revisorerna som efterlyser en diskussion om vilket sortiment som bör finnas i elevkaféet.

Leif Rahnasto tycker att det är en svår balansgång. Å ena sidan vill man erbjuda så nyttiga produkter som möjligt, men då är det svårt att locka eleverna till kaféet.

- Kaféet är framförallt en mötesplats och man måste locka eleverna med något. Annars går de till någon mataffär och handlar i stället, säger Leif Rahnasto.

Efter att ha laborerat med sortimentet en tid så har skolan kommit fram till en lösning som man tycker fungerar. Man kan köpa frallor, gräddbollar, chokladbollar, popcorn, läsk och saft i kaféet. - Vi tycker vi har hittat rätt balans, säger Leif Rahnasto som dock håller med om att sortimentet inte är optimalt ur folkhälsosynpunkt.

- Men fördelen med att eleverna handlar här i stället för på Ica eller Konsum är att vi kan säga ifrån ifall de handlar för mycket. Det är bättre att de handlar en liten läsk här än en stor i affären, säger han.

De elever som Allehanda pratat med tycker att sortimentet är bra.

- Jag tycker det är bra att de säljer kakor. Man vill ha något sött när man är trött, säger Iza Helander, som får medhåll av Oskar Florin.

- Kakor är bättre än smågodis, säger han.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.